En 16-årig era är över

080928.png

16 år sedan. Sug på den. 1992.

Så länge sedan var det jag slutade äta kött.

Det var inte svårt alls, och har egentligen aldrig varit. Jag gillar inte kött speciellt mycket och de få maträtterna jag gillat har inte varit svåra att avstå ifrån.

Genom åren har jag fått stå ut med mycket. Att vara veg idag är ingening mot hur det var i början av 90-talet, då det verkligen var något konstigt och ovanligt. Jag var ett freak, när jag tolv år gammal fick ta min tallrik i bamba och gå in i köket och få specialmat. Killarna retades ”Ska du inte äta en ponny idag?” genom hela mellan- och högstadiet.

När jag kom upp i gymnasiet var det plötsligt mycket vanligare att vara vegetarian och det serverades mat framme, bredvid vanliga maten, men jag har fått försvara och debattera mitt val många gånger vill jag lova. Ett tag var jag i fasen ”Övertala alla andra om att det är rätt” men den gav sig efter tio år ungefär… ”jag äter vad jag äter och ni äter vad ni äter” är en mycket skönare och lugnare inställning.

Men till saken.

Jag har under tre års tid haft konstant muskelvärk, ofta så ont att mitt arbete, sociala samvaro, livsglädje och ork blivit kraftigt påverkade. Jag tror faktiskt inte att många förstår hur det är att alltid, och då menar jag ALLTID, ha ont. Jag har inte upplevt ett smärtfritt stadium på … ja det är nog tre år.

Detta är något som folk i min närhet har svårt att förstå- ”Du är ju alltid så glad”. Men att försöka vara positiv och glad är en försvarsmekanism för mig. Att ge efter och gå ner mig skulle inte jag klara (även om jag dippar med ojämna mellanrum). Jag måste hålla mig flytande. Detta har bland annat resulterat i att jag har fått avsäga mig bekantskaper och uppdrag som bara inneburit negativ input för mig. Jag har inte orkat vara det där starka stödet åt andra som har det jobbigt. Det kan kännas sorgligt men jag måste tänka på mig själv, jag måste överleva. Jag har blivit duktigare på att säga ifrån när jag vet att jag inte fixar något fysiskt eller mentalt.

Läkarna hittar inget – vi följer upp ett spår just nu men det ser mörkt ut och det lutar åt en skön slasktrattsdiagnos som fibromyalgi.

Jag har provat allt under de här tre åren (träning, akupunktur, el, massage, värktabletter, skelettröntgen, gynekolog, reumatologer…) och lärt mig mycket om min kropp. Skuffats runt hos läkare som skakar på huvudet. Jag har ingen reumatism, jag har inga näringsbrister (längre, hade en akut järnbrist för ett år sedan), jag är inte överviktig, jag är hyfsat vältränad och mycket aktiv med bra kondis. Jag kan liksom inte göra så mycket mer för att försöka lindra mina besvär.

Det finns dock en grej jag inte provat och som jag hårdnackat vägrat: börja äta kött igen.

Men idag bestämde jag mig för att ge det en chans trots allt. Det finns flera anledningar:

– Jag är ständigt hungrig, det spelar ingen roll vad jag äter, vips är jag svinhungrig igen efter en timme.
– Jag har en tendens att få järnbrist då jag är fruktansvärt slö med matlagningen och får inte i mig tillräckligt varierad kost.

De här två faktorerna har eskalerat efter att jag börjat träna regelbundet, något jag måste göra för att fysiskt palla att arbeta 8 timmar om dagen vid datorn. Eftersom jag inte får i mig tillräckligt med protein i min kost, bryter jag bara ned musklerna när jag tränar istället för att bygga upp dem. Det är min teori i alla fall, och många jag pratat runt med håller med mig om att det kan göra gott att börja få i mig animaliskt protein igen. Jag har ont i mina muskler och muskler behöver protein…

Man får väl prova i alla fall…

Idag gick jag på darriga ben till köttdisken och köpte mig en kycklingvinge kycklingklubba… man måste ju börja någonstans, och jag har starkt för mig att jag gillade grillad kyckling när jag var liten… (var ju bara tolv år när jag slutade….)

Det smakade…. gott…. tror jag… försökte titta åt ett annat håll för att undvika se senor och ben… men äckelkänslorna inföll aldrig. Och nu sitter jag här. Funderar på hur det känns i magen. Lite konstigt, som om jag ätit massor av mat och inte bara en liten kycklingvinge. Fascinerande.

Får se hur det här utvecklas…

Du gillar kanske också...

24 svar

 1. Sofia skriver:

  Oj, detta var verkligen ett intressant inlägg!
  Hoppas att köttet kan få din kropp att må bättre så du verkligen slipper denna ständiga smärta. Om inte annat så har du gjort ett stort steg och vågat göra något som du så hårt har hållt fast vid.

 2. Tesa skriver:

  Fast det är klart. Att börja äta kött igen kan förmodligen vara tufft också. Det kanske räcker med ibland. Jag är t ex inte veg, men äter inte kött varje dag. Ibland inte ens varje vecka.

 3. Linda skriver:

  Förstår både ditt beslut att sluta samt ditt beslut att börja äta kött igen. Det måste kännas väldigt annorlunda att äta kött igen efter att inte ha gjort det på så lång tid. Som att byta partner efter ett långt äktenskap typ, ungefär likadant men ändå så olika… 😀

 4. Tesa skriver:

  Fast det är klart. Att börja äta kött igen kan förmodligen vara tufft också. Det kanske räcker med ibland. Jag är t ex inte veg, men äter inte kött varje dag. Ibland inte ens varje vecka.

 5. Tesa skriver:

  Hmm…vart tog resten av kommentaren vägen!?

  Nåja…hoppas iaf att det hjälper dig. Lycka till.

 6. Yeah Tandori Chick på Tiger är en höjdare!!!

 7. Sara skriver:

  Jag går i precis samma tankar som du men jag har så sjukt svårt att stoppa det i munnen igen, men jag känner att jag behöver, pratade med en kompis igår som också haft muskelvärk osv och hon har nu ätit kött i 4 veckor och är redan piggare…

 8. Snurran skriver:

  Sojaprotein och quorn är ju av samma sort som köttproteinet – iallafall ungefär? Annars kan man ju tänka sig att äta ägg, mjölk och fisk istället för kött, det kanske är lättare och faktiskt bättre ur miljösynpunkt (om du nu tänker på sånt också?)Hoppas i vilket fall som helst att det hjälper, för att ha ont är ju ingen ”hit” (guuud va rolig jag är)

 9. Naparai skriver:

  Sorgligt. En riktig djurvän äter inte kött. Dina smärtor kommer inte ur att du inte äter kött, kanske tvärtom. Protein får man lätt i sig även om man inte äter kött. Speciellt om man äter fisk, men är man riktig veg så äter man inte fisk. Men äter man ost och andra mjölkprodukter, och vi ska inte tala om ägg, så får man ju i sig protein. Bönor annars är ju en god källa, och de finns ju färdiga ekologiska, som man lätt kan blanda i en sallad. Om jag var du skulle jag istället se till att sluta med säd och socker i alla former, det kan ställa till med enorma besvär. Säd, socker och alla tillsatser, det gör enorm skillnad. Många med reumatism har känt sig MYCKET bättre om de slutat med säd, även de med ont i kroppen utan att man kan faställa en sjudom. Varit veg i över 11 år, och sällan stött på problem. Ngn enstaka har knorrat med den personen har jag satt på plats.
  Tråkigt att du tog det steget med tabke på det oerhörda lidande som vi människor utsätter djur för!

 10. Naparai skriver:

  Om du ständigt är hungrig kan det bero på att du får i dig för lite fett. Fett mättar. Men det ska vara bra fett. Olivolja, riktigt smör.

 11. Anna skriver:

  Naparai-> Jag trodde inte du läste min blogg längre? 😉 ( http://www.pudelbus.com/blogg/2008/07/veterinaerbesoek_slakt_och_frt.html )
  Jag kommer inte att bemöta argument av den karaktären tyvärr, jag orkar helt enkelt inte lägga ner energi på det. 🙂 Det är som tjafset hittills fast reversed.

 12. Dana skriver:

  Låter som ett sunt försök tycker jag!

  Är själv f.d. vegetarian och mår MYCKET bättre sen jag började äta kött igen.

  (Ha ha, älskar förresten kommentaren ovan om att man inte skulle kunna vara riktig djurvän och samtidigt äta kött! Klassiskt. Nu fick jag mig dagens skratt och skickades nedför den gymnasiala sentimental-vägen… )

 13. Annika skriver:

  Hoppas att det kan vara en lösning som äntligen får din kropp att må lite bättre! Var grymt försiktig i början bara! En nära kompis fick fira sin första dag som icke-vegetarian med magpumpning! Börja i små doser och vänj kroppen vid att bryta ned den typen av protein!

  Och LOOOOOVA att inte säga att jag kommer att börja äta kött när jag blir vuxen!!! 😀 😀 😀

 14. Anna skriver:

  Annika-> Sorry att göra dig besviken, men du är redan vuxen sedan många år… 😀

 15. Hej du,
  Intressant det du tar upp. Jag skippade köttet under sju års tid… Så vi kanske kan prata ”sånt” också nästa gång vi syns… o inte ”bara hund”.
  Sköt om dig!

 16. Annelie skriver:

  Ja vi har ju redan pratat men du vet ju min historia med sojaprodukter, proteintillskott osv.

  Jag tycker du ska ge det ett försök

  😉 kram

 17. Marie skriver:

  Ett helt klart ANNORLUNDA??? sätt att lösa problemet….
  Tror aldrig jag träffat någon som börjat äta kött för att må bra. Brukar istället vara tvärtom, intressant!!!
  Hoppas det hjälper.
  Var som du vegeterian tidigt i vegeterianernas era men stöp på risken att svälta ihjäl. Det fanns bara ett ställe som serverade vegmat då, på dom andra fick man tre tomatskivor,en gurkbit och konstiga blickar.
  Problemet med att bli ”normal” igen var att magen protesterade lite men det gick över.
  Ha det bra..

 18. Anna skriver:

  Dana-> På vilket sätt mådde du inte bra utan kött och hur blev det bättre?

 19. Dana skriver:

  Anna, låååång historia – jag mailar dig detaljer för att inte tråka ut dina övriga läsare! 🙂

  Men i stora drag bidrog kött-ätandet till mer energi, bättre hy och lättare med näringsupptaget rent generellt (pga medicinering som ställde till med besvär).

 20. Anna skriver:

  Hoppas att det löser sig för dig och att värken kan försvinna av att du börjar äta kött igen. Jag känner igen mig i det du skriver om att slussas runt och ingen har något svar till varför man har värk. Ibland får jag för mig att folk tror att jag inbillar mig…
  Har börjat med en reumatikermedicin trots att ingen vet om jag har reumatism, och jag hoppas att det hjälper!

  Det ska bli intressant att se om köttätandet hjälper dig!

 21. Mia skriver:

  Vet precis hur du känner det i kroppen. Jag har oxå fibro och har varit sjuk nu i 13 år. Träning funkar inte för mig för då kan jag inte gå sen men nått som funkar för mig är vibrationsplatta. Det hjälper blodet att komma till musklerna och gamla slaggprodukter rensas ut. Prova Fortodol det är naturläkemedel som mesta del består av gurkmeja. Har hört fler säga att det funkar bra. // Mia

 22. Jenny Stensli skriver:

  Det är ju helt klart värt ett försök i alla fall. Tänk vad underbart om du skulle bli bättre 🙂 Heja Anna!

 23. Gunilla skriver:

  Jag tycker absolut du gör rätt i att prova! – Fungerar det inte eller du blir sämre, så är det ju bara att återgå till det vegetariska.
  Lycka till och hoppas att det hjälper! Vet hur jobbigt det är med ständig värk som inte syns ..
  Kram Gunilla

 24. Anna skriver:

  Hej!

  Blev ytterst nyfiken på hur det nya köttätandet gick för dig & värken?! Lyckades inte hitta någon fortsättning i ämnet men hoppas du kan berätta!
  Jag kände igen mig på pricken i din berättelse och står nu inför att ev. inhandla min första köttbit på 14 år…
  Snälla, hur gick det för dig?
  MVH/ Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *