Flaxa funktionärar på IK-1

I går var Flaxa och jag funktionärer på Robbans IK-1-tävling i Velända. Vi fick uppgiften att ta hand om de tackor som gått ”sina” rundor. Så med lite ojämna mellanrum kom tackor i grupper om fyra till Flaxa och mig som stod på ett fält bakom tävlingen. Där var vår uppgift att hålla dem på fältet och se till att de var lugna och varvade ned. Gå och käka och sola lite. De är så roliga, Robbans och Grainnes tackor. De har alltid något pyssel för sig, även om de slappade så var det ständig rörelse hit eller dit. Och så fort de såg en person gå utmed fältet skulle de springa dit (?). Så det blev lite jobb för Flaxa, till hennes stora lycka. Hålla sig i utkant och bara visa sig och markera att ”Hörreni tjejer, nu promenerar vi inte iväg någonstans.” :barit:

Kan tyckas som en superenkel uppgift men vi har ju inte alls mycket erfarenhet av sådant här och jag var nervös för att råka förstöra något för de tävlande. Men allt gick kanon och Flaxa skötte sin del übergalant. Det är inte klokt vilken tillgång en vallhund är. Hon låg där i över tre timmar och hade STENKOLL varje sekund. En lite flank hit eller dit ibland för att påminna fåren att hon finns där men allra mest bara ligga och ha koll. Och hon var så himla nöjd! :fniss:

Här är två filmer, en när det kommer fler tackor och en när de börjar komma lite för nära skogsbrynet och vi får justera upp lite grand.

Vi var två som somnade ovaggade igår… :happy:

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. maria d skriver:

  Imponerad av din lugna röst…tar med mig det till nästa vallningspass! :barit:

 2. Anna skriver:

  Ska jag skicka en inspelning? :biggrin:

 3. Britta Weiler skriver:

  Det ser väldigt fint ut! Var du inte ledsen över att du inte deltog i tävlingen? Men att vara funktionär och hjälpa till i uttaget är så himla roligt, tycker jag. Ace och jag har bara fått det förtroendet två gånger, en gång på Eknäs och en gång på Mörkö. På Eknäs skötte vi oss fint och det är nästan lika roligt som att tävla och lite av nervositeten slipper man ju. På Mörkö började han jaga och det var mindre kul. Vi fick inte fortsätta och det ville jag ju inte heller. Nu är den gossen tagen ur valljobb. Jag tror och hoppas på att Shep ska kunna göra sådana här jobb, kanske t o m ställa ut fåren. Det vore nåt det.
  Såg att det var många som fick gå av… Inte helt lätt alltså.

 4. Angela skriver:

  Fantastiskt att hon hör dig fast du tycks stå så långt i från! :barit:

  • Anna skriver:

   De får VÄLDIGT bra hörsel när det är får i närheten, de här jyckarna. I alla fall när det gäller startkommandon. Broms och stopp verkar höras sämre…. 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *