Valla höns, snygga Jax och 8 veckors-bilder

Jag har fått en superfavorit bland tupparna. Hur vet jag att det är han? Jo, han har lite dun på sitt ena ben – något som ingen av de andra har. Han är störst och har rödast kam och slör av dem alla. Och han är den enda som tränar på att gala. Fångade galandet på film för ett par veckor sedan, då lät det så här (försök att hålla er för skratt, haha!).

Namnet Jax som jag gett honom kommer från serien Sons of Anarchy, som handlar om livet i ett MC-gäng. Vi har sagt på skoj att vårt hönscrew borde heta Sons of Äggeri (Göteborgshumor!). Och bossen i Sons of Anarchy heter Jax. Och är rätt snygg också. Så varför inte, liksom?!

Jax (tuppen alltså) är så vänlig, lugn och social! Blir aldrig stressad av något utan tar livet med en klackspark. Och så är han modig, kommer det inkräktare så är han först fram och kollar av. En riktig favorit! 🙂 Skulle säga att vi har i alla fall fem helt solklara tuppar. Och ett par solklara hönor samt ett gäng som skulle kunna vara både och … bland dem Karl-Berit.

De går ute mycket lösa, så fort vi är hemma öppnar vi åt dem. De gillar att strosa runt och fixa. Oftast är de uppdelade i tre, fyra grupper. Ibland hittar man allihop sovandes middag på ett ställe. De verkar må himla bra!

När de trilskas med att komma in, hjälper Steve mig att valla in dem. Jo, det är faktiskt sant. Han är jätteduktig och har stort tålamod med dem. Kröker inte en fjäder på dem trots att de beter sig lite knasigt (typ promenerar rätt på honom). Väldigt snäll men otroligt tänd på att valla dem. Hönsen är ju vana vid hundarna så de tar det hela med jämnmod. De flyttar sig men inte sådär onödigt fort … de tycker med andra ord inte det är otäckt. Vi har faktiskt riktigt kul när vi kämpar med att få in 13 tjockgumpar om kvällarna! 😆

När jag var och puffade får igår märkte jag att kunde använda lite av det samarbete och språk vi byggt upp oss emellan i hönsvallningen, var väldigt kul att uppleva! Win-win!

150515_honsvallning4

150515_vallahons

150515_honsvallning3

150515_honsvallning2

150515_snyggajax
Mmmm snygga Jax! :hjarta:

150515_jaxframifran
Jax igen …

150515_sitterpafyrkanten
Poppis plejs! Ska fixa så de får lite bredare sittyta så de inte får ont i sina små fötter. Jag – som städar hos dem inne i hönshuset – tycker det är superbra om de kan sitta ute så mycket som möjligt. De får frisk luft och bajsar utomhus. :ninja:

150515_ingangen
Ut och in som man vill … ursäkta oordningen under luckan, vi blev lite trötta på slutet och slängde dit lite random material för att stoppa inbrottsrävar … 😀 Inte så vackert kanske …

150515_tuppochtupp
Kolla vänstra tuppens uppburrade krage. ”Jag bestämmer!”

150515_pasagbocken
Ja, här och var hittar vi kycklingar. Sågbocken fungerar tydligen bra att ta en tupp(!)lur på.

150515_paskottkarran
Jo, skottkärran duger gott den med.

150515_jaxrumpa
Jax snygga häck.

150515_jaxkikar
Jax har fått span på något. Förmodligen en livsfarlig humla eller så …

150515_honatupp
Jax och en snygg brud?

150515_hona
Det här gissar jag är en höna.

150515_honaframifran
Höna framifrån.

150515_radion
När de är ute själva och strosar har jag radion på. Inte för att de inte ska missa ekonyheterna, utan för att det tydligen kan hålla räven borta om det hörs människoröster. Värt att testa i alla fall!

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Karin MD skriver:

  Så fantastiskt fina de är. Och ja, jag tycker det var stor könsprägel på de du fotat. Härligt att Steve är så duktig med dem; höns måste ju vara otroligt svåra att valla.

 2. Jennie skriver:

  Alltså HÖND!! :skutt: SÅ himla fina era är! Och mysigt att de får gå fritt runt gården! Fiint :wub:

 3. Jennie skriver:

  Hönssss… 😉

 4. Wolfgang skriver:

  Kör P1 Anna, där pratar dom mycket!

  Lycka till med dunbollarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *