New chicks on the block – vi har köpt fler kycklingar!

150706_newkidsontheblock

Ja, jag blev så galet sugen på att få in lite fler raser i vår grupp! Så i helgen åkte vi och köpte sju små skitungar av tre olika sorter. Eller ja, den ena rasen är inte en erkänd ras ännu utan ett projekt.

150706_silvergra_sebara

150706_svarta_sebara

De här fyra är av blandrasen Sebara. Så här beskriver Sandra Andersson, som vi köpte kycklingar av, dem:

”Sebara är ett smeknamn på en grupp höns/tuppar som togs fram för några år sedan hos mig. Deras avkommor i sin tur har fortsatt fått kallats Sebara. Namnet har de fått från ”grundraserna” till korsningen som var Sebright och Engelsk Araucana. Vi tog ”Seb” från Sebright och satte ihop med ”Ara” från Araucana och satte ihop – Sebara.

Sebarorna är höns av lätt typ på ca 1 – 1,5kg i vikt, duktiga flygare. De är mycket vaksamma och kan uppfattas som stirriga/flaxiga. Tupparna utvecklar oftast tidigt tuppigt beteénde såsom läten, rörelser, utseende och kan vara ganska kaxiga mot främlingar. Har dock aldrig varit med om att de visat något aggressivt beteende mot människa, utan där är det tvärtom, de håller sig på avstånd och visar respekt.

Äggen ligger på ca 45 – 55 gram och skalfärgen önskas vara grön – turkos – blå men kan förekomma individer som lägger ljust bruna ägg med (kommer från att en del avkommor ej ärver anlaget för blå ägg).

Utseendemässigt så har Sebaran en elegant kroppsbyggnad, ganska tätbefjädrad. Tupparna utvecklar en högt buren stjärt med långa bågfjädrar. Ben och fötter är glatta med 4 tår. Färgen på fötterna är ”vit” – gulaktig/svagt blåtonad/grå. Liten hätta kan förekomma. Kamtypen som eftersträvas är valnöt men kan poppa upp andra typer av kammar också som t.ex. enkelkam. Slör är små. Ögonfärgen är brandgul – grönare ton. I helhet så ger Sebaran ett lite stridshönsaktigt intryck.

Färg på fjäderdräkten jag är främst inriktad på är gökfärgad. Ibland kan vita individer poppa upp eller andra ”blandfärgade” liksom enfärgat svart och blått.”

150706_queensilvia

De här två snyggingarna är av den svenska kulturhönsrasen Queen Silvia. De blir VRÅLSNYGGA som vuxna, klicka på länken så ser ni.

150706_araucana
Det här är en kyckling av rasen Araucana. De ska egentligen inte ha stjärtfjädrar, men det kommer denna att få. Sandra kallade den därför för Failcana ;).

Det är otrolig skillnad på dessa kycklingar och våra sussexar. De är som snabba små ferraribilar, springer skitfort och är otroligt reaktiva och än så länge nervösa. Det ska bli spännande att följa dem och se dem växa!  :heart:

Steve är mycket nöjd med att kycklingteven flyttat in igen.  :nerd:

150706_kycklingteve

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *