Sex hål i väggen och hälsning från Hönssonligan

150729_allakycklungarna

Jag har skapat ett konto på Instagram som bara handlar om hönsen! Följ gärna det, jag heter @Honssonligan där!

Kycklingarna har hunnit bli hela fyra veckor nu, och mesarna blir tio veckor. Sussexarna blir 19 veckor i morgon och flera av hönorna har fått röda kammar och slörar, det är nog snart dags att de börjar värpa! Inom någon månad kanske? Så himla spännande – alldeles egna ägg, wow! Redena står klara, fattas bara lite mysig halm i lådorna:

150729_reden

Sussexarna är väldigt frimodiga nu vad gäller deras utflykter, många timmar om dagen ser vi dem inte alls – då är de uppe i skogen och plockar blåbär eller vilar under någon buske. De mår verkligen toppen och sedan vi tog bort Lilltuppen som blev så himla arg och otrevlig är det väldigt balanserat i flocken. Nu har vi en tupp och fem hönor kvar i det gänget. Fultuppen tog bara ett par två, tre dagar på sig innan han ”stepped up” och tog över både galandet och ledandet av damerna. Så duktig tupp! Och snäll mot både oss och tjejerna!

Kycklingarna har blivit JÄTTETAMA! Otroligt roligt, alla utom Fail är framme hos oss direkt när vi kommer in i hönshuset. Allra mest framåt är queen silviorna, jösses vad sociala de är! De vill sitta på en, gärna på axeln, och det är med milt våld man får puffa ned dem till slut. De står ut med både klapp och pussar på huvudet, och verkar så nöjda med det så. Det är förstås jättemysigt, hoppas det håller i sig.

Mesarna har tydligt visat senaste veckan att de vill ha ut mer av livet än vad kycklingboxen har kunnat erbjuda. Så i går sågade vi faktiskt upp sex hål in till sussexarna, och därmed till stora vida världen via hönsluckan ut i hönsgården (och ut fritt när vi vågar det …).

Hålen är så stora att kycklingarna och mesarna kommer ut och in, men så små att inte sussexarna kan ta sig igenom. Det blev faktiskt väldigt bra! De som får feeling kan ta sig in till andra boxen och därmed också gå ut, men sussexarna kan inte jaga de små och läxa upp dem alltför mycket, då kan de pila in till sig. Där har de ju sin värmelampa också. 🙂 Så småningom är tanken att denna väggen ska bort helt mellan boxarna, men vi får invänta att kycklingarna blir större.

150729_halivaggen

Mesarna är väldigt sociala, speciellt lilla Mesflickan. Hon sitter gärna i handen och blir klappad. Och hon är så söt att jag inte kan hantera mig riktigt, jag blir alldeles tokig av hennes fina, stora ögon och hela hennes uppsyn! När hon sitter där och plirar upp mot en … 😀 Mestuppen är lite mer rastlös och har börjat bossa lite med de andra ungdomarna.

Här kommer lite bilder på hela Hönssonligan-gänget!

150729_grasebara
En av de grå sebarorna.

150729_sebara_gra
De grå sebarorna, en queen silvia i bakgrunden.

150729_svartsebaragullig
En av de två svarta sebarorna.

150729_svartsebara
En av de två svarta sebarorna igen.

150729_svart_sebara
Svart sebara.

150729_fail2
Lilla araucanan Fail.

150729_fail
Fail igen. Hon är tillbakadragen och inte så framåt ännu. Jag tror det har med hennes hemska start hos oss att göra, eller så är det bara en slump – svårt att säga. Vi tappade ju henne så att hon rymde in under verandan och sprang omkring där och pep, alldeles livrädd en lång, lång stund innan vi fick tag på henne igen. Stackarn!

150729_mestuppmask
Mestuppen fick fatt på sin första daggmask idag! Han plockade runt med den en bra stund, men fick aldrig i sig den.

150729_mesarnautanforluckan
”Ska man ta sig ut kanske?”

150729_mestuppkrage
Fina mestuppens färger: guld och svart.

150729_mesflickan_10v
Så himla söt, vår lilla mesflicka.

150727_qstittarfint
Queen silvia-kyckling! Så otroligt söt, en superfavorit. Vi gosar varje dag, länge och genomgående. <3

150727_QueenSilvia_ute
Den andra queen silvian är mer grå i sina fjädrar.

150729_qs_4veckor_handen
Mysigt i handen säger sociala queen silvia.

150729_qs_4veckor
Båda queen silviorna. En av dem är lite mer guldig än den andra.

150729_fluffybuttfriday
Dessa underbara, fluffiga rumpor! 😀

150729_sussexar

150729_fultuppen

 

150729_fultuppen2

Vaksamma steg från Fultuppen!

150729_sussexhona_springer
Långa benet före?

150729_fultuppengaspar
Fultuppen gäspar.

150729_fultuppen_narbild
Fultuppens slör och kam växer på sig ordentligt! Han är inte så ful längre faktiskt … 😀

150729_sussex_morkarehona
En av de mörkare hönorna.

150729_sussexljushona
Denna höna är mycket ljusare, hon är förmodligen inte alls lika långt gången i könsmognaden.

Här är en film på när sussexarna är ute i skogen och plockar blåbär:

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *