Så fungerar hundförsäkringen

Namnlöst-1

Hela detta blogginlägg är skrivet i samarbete med Svedea Försäkringar

Veterinärvård för våra fyrfota vänner kan vara mycket dyr. Därför är det viktigt att du har en bra hundförsäkring som ger dig ersättning för kostnaderna om din hund blir sjuk eller skadad.
En försäkring som både har bredd och djup, men som inte är dyrare än jämförbara alternativ, kan vara bra att sträva efter. Men det är också viktigt att du tittar på specifika omständigheter kring just din hund.

Vad är viktigt?

Det finns många faktorer som kan vara avgörande för ditt val av hundförsäkring.
Vissa raser är mer benägna än andra att dra på sig olika sjukdomar, och du behöver därför kolla upp vad som gäller för just din hundras. Även ditt boende kan påverka försäkringen då till exempel en hund som bor i en storstad generellt har en ökad skaderisk.

Hundens ålder kan också påverka ditt val då det i de flesta fall är dyrare att försäkra en äldre hund. Det finns dock undantag, som till exempel Svedea där hundförsäkringen för äldre hundar är oförändrad.

Om du är uppfödare behöver du försäkringar som tik- och valpkullsförsäkring och dolda-felförsäkring.

Livförsäkring

I de flesta fall behöver du ha en tilläggsförsäkring i form av en livförsäkring om du vill få ut ersättning om hunden skulle avlida, bli stulen eller komma bort.

Detta är viktigt om du har en inkomst på din hund, till exempel om hunden ska användas i avel. En jakthund som är mer utsatt och skadedrabbad kan också behöva en livförsäkring. Och det kan också vara aktuellt om du har köpt en väldigt dyr hund, eller har en servicehund som har fått en dyr utbildning. Alla hundar som kan bli svåra eller dyra att ersätta kan alltså behöva en livförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen är grunden i din hundförsäkring och den bör alla hundägare ha. Den ersätter kostnader för den dyra veterinärvården. Priset på denna varierar, dels mellan olika försäkringar, och dels beroende på vilken självrisk eller försäkringsbelopp du väljer.

Jämför försäkringar

För att hitta den bästa försäkringen till just din hund är det bra att jämföra olika försäkringar. Pris, självrisk, försäkringsbelopp och eventuella rabatter är några saker att tänka på när du jämför hundförsäkringar. Även försäkringens innehåll och möjligheter att göra olika tillägg som ersättning för medicin eller rehabilitering är faktorer som kan spela en stor roll.
Har du väl försäkrat din hund kan det både vara omständligt och innebära extra kostnader att byta försäkring. Så ta dig den tid du behöver för att jämföra försäkringar innan du gör ditt val.

Du gillar kanske också...