Fjäderfäkollen

Som tidigare skrivet, jag hade aldrig kunnat ana att jag skulle bli så här intresserad av höns! Väldigt otippat, fast egentligen inte. Jag har många vänner och bekanta runt mig som gjort liknande resor … har hundvänner som jag aldrig pratar hund med längre – men däremot timmar av snack om hönor, tuppar, kycklingar, kläckmaskiner, vunna äggauktioner och hönssjukdomar. För att inte tala om alla hönsraser man vill prova på.

Jag har 21 vuxna och ungdomar och 23 småkycklingar i dagsläget. Populationen varierar mycket, har jag insett. Det är väl framförallt tuppar som inte fungerar av en eller annan orsak (eller bara blir för många) som försvinner. Jag har blivit riktigt haj på att avliva själv, men slakta (ta vara på köttet) har jag inte kommit mig för att göra ännu. Jag skulle egentligen vilja göra det också, för då känns det än mer meningsfullt på något sätt. Men jag skänker bort köttet till vänner som vill ha i stället.

Flocken då? De vuxna är av massor av olika raser och kycklingarna är avkommor tills dessa plus några inköpta individer.

Här är ”vuxna” gänget:

Pladuskan

160702_pladuskan
Ras: Plymouth rock (Wikipedia)
Färg: Tvärrandig
Kläckt: Våren 2015
Beskrivning: Pladuskan är visserligen äldst i mitt gäng, men hon kom in i flocken först i vintras. Det var en arbetskamrat som inte skulle ha kvar sina höns och skänkte henne till mig. Hon är stor, vänlig och lugn. Hon gillar inte att bli klappad men accepterar att bli hanterad när det behövs.  Namnet kom min vän Sandra på för hon tyckte att hon såg stå stor och pladuskig ut. 🙂

Maggan
160702_maggan

Ras: Sussex (Wikipedia)
Färg: Vit colombia
Kläckt: 2015-03-19 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Maggan är från mitt allra första gäng kycklingar. Hon har en trasig kam, det saknas en tagg, så hon är lätt att känna igen på det. Hon är bossig, ranghög och drar sig inte för att hacka på nykomlingar. Hon är alltid fikasugen och kan upptäcka en majsburk på hundratals meters avstånd ;-). Hon kommer ofta in i hallen och står och skrockar försiktigt, ibland lägger hon sig på hallmattan och väntar på bättre tider (fikatider).

Bettan (till höger)

160702_bettan

Ras: Sussex (Wikipedia)
Färg: Vit colombia
Kläckt: 2015-03-19 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Bettan är, liksom Maggan, från mitt allra första gäng kycklingar. Hon är också hög i rang och låter sig inte paras av vem som helst (Steffen göre sig icke besvär) och har inga problem att bossa nykomlingar. Gillar inte heller att bli klappad, men kan absolut ligga och mysa i knäet om du inte tafsar på henne. 🙂

Steffen

160702_steffen2

Ras: Moderna engelska stridshöns, dvärg (Wikipedia)
Färg: Svart orangebröstad (före detta guldbröstad)
Kläckt: 2015-05-22 hos Sandra Andersson.
Beskrivning: Steffen kom till mig i juni 2015 efter att jag och Oskar blivit helt upp över öronen förälskade i rasen hemma hos Sandra. Steffen och hans flickvän Hönapönan är ingen av dem helt korrekta enligt standard (Steffen är dock väldigt snygg och rastypisk förutom färgen, han är inte färgren) så de skulle inte avlas vidare på hos uppfödaren. Steffen är stentuff – han har hela tiden varit ranghögst av alla tuppar och parar hej vilt – fast sussexarna vågar han sig inte på. Inte så mycket på grund av storlek, men de tryckte ned honom ordentligt när han flyttade in som lillkille så han har inte vågat sedan dess. Han parar däremot stora Pladuskan med liv och lust! Han flyger på folk han inte gillar och även mig då och då. Eftersom han är så vansinnigt liten (och söt) så får han hålla på med de där dumheterna … Jag brukar lyfta upp honom i ena handen bara när han börjar.
Namnet Steffen har han fått från en spännig karaktär i oförtjänt underskattade tv-serien Playa del Sol. Ni som har sett den förstår varför :-D.

Hönapönan

160702_honaponan

Ras: Moderna engelska stridshöns, dvärg (Wikipedia)
Färg: Svart orangebröstad (före detta guldbröstad)
Kläckt: 2015-05-22 hos Sandra Andersson.
Beskrivning: Hönapönan var (och är!) så söt som socker när hon kom till oss, jag höll nog på att pussa ihjäl henne. Det tog lång tid innan hon fick ett namn, eller egentligen fick hon väl aldrig något. Hon var för söt, det gick inte att hitta något som verkligen matchade henne. Så hon kallades för lilla Hönapönan – och gör fortfarande. Hon är en vänlig själ som försökt sig på att ruva en gång – men ägget dog tyvärr. Dock har hon flera avkommor, men de är maskinkläckta.

Aska

160702_askanarbild

Ras: Sebara (ej godkänd ras ännu)
Färg: Blå
Kläckt: 2015-07 hos Sandra Andersson.
Beskrivning: Aska är utseendemässigt inte enligt den standard som Sandra arbetar emot. Men mentalt är hon väldigt mycket sebara: Livlig, aktiv, vaksam och ”streetsmart”. Aska lägger ljuvliga gröntonade ägg och hon är en fantastisk mamma. Hon har flera gånger ruvat fram egna och andras ägg och hon är så otroligt duktig med sina små! Det är verkligen roligt att se hur den timida lilla fågeln förvandlas till en tiger när hon ska försvara och fixa för sina små.

Frost

160702_frost

Ras: Queen Silvia
Färg: Silver-blå
Kläckt: 2015-07 hos Sandra Andersson.
Beskrivning: Vackra, fantastiska Frost! Min vackraste höna alla kategorier! Hon är social och pickar hårt på en för att undersöka ens kläder och grejer. Känner man en hård pick så vet man att det är Frost i farten. Hon är väldigt bossig mot nykomlingar och är drottningen av hackordning. Men så fort de blir vuxna lugnar hon ned sig.

Aimée

160702_aimee

Ras: Blandras, kläckt ur butiksägg. Föräldrarna är värphybrider i äggindustrin.
Färg: Vit
Kläckt: 2015-12-16 hos mig.
Beskrivning: Denna ljuvliga lilla höna! Något så keligt och socialt har jag aldrig varit med om. Hon kurar ihop sig, blundar och smaskar av välbehag när man klappar henne. Hon är så himla gosig, min absoluta favorit. Hon är dessutom lite av en mirakelhöna eftersom hon kommer från ett ägg jag köpte på Coop och lade i kläckaren. Av 18 ägg blev det 4 kycklingar totalt. Aimée är en av dem. Hennes namn kommer från en favoritbok: Aimée och Jaguaar. Aimée betyder ”älskad” på franska.

Lilly

160703_lilly

Ras: Blandras, kläckt ur butiksägg. Föräldrarna är värphybrider i äggindustrin.
Färg: Vit
Kläckt: 2015-12-16 hos mig.
Beskrivning: Lilly gäckade oss länge i könsfrågan. De andra kycklingarna såg man väldigt tydligt på om det var höna eller tupp men denna lilla rackare var både minst av alla och utstrålade mest förvirrande signaler. Länge kallade vi henne Lillvispen. Till slut blev det klart att det var en höna, och då fick hon namnet Lilly – en feminin form av Lillvispen? Hon hade lite otur som liten och fick sin ena näsvinge bortsliten av en arg vuxen höna, så hon har en lite annorlunda look på ena sidan. Hon är inte riktigt lika förtjust i att kela som Aimée men accepterar hantering och kan absolut njuta av lite kel.

Daisy

160703_honandaisy2

Ras: Orusthöna (Wikipedia)
Färg: Vit- och svartspräcklig
Kläckt: 2016-01-05 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Daisy satt med säkert tio, tjugo ”syskon” av samma ras som henne – men något fick min blick att fastna vid just henne. Hon var den som fick följa med hem och hon fortsatte utmärka sig. Hon var så orolig i kaninburen i köket, och fast alla de andra kycklingarna nöjt åt, sov och drack var hon jätteorolig. Stressade fram och tillbaka och ville verkligen inte vara i buren. Så jag tog upp henne till slut och tog med henne i soffan. Där somnade hon på mitt huvud (!) och lugnade ned sig direkt. Sådär var hon första dygnet men sedan lade det sig. En orolig liten flicka. <3 Det är hon inte längre, men hon är alert och vaksam. Ingen man slänger sig över och kelar med, men hon är den som allra snabbast reagerar när jag ropar. Som en blixt kommer hon kutandes!

Ratata

160703_tuppenratata

Ras: Dvärgsilkesöns (Wikipedia)
Färg: Pärlgrå
Kläckt: 2016-01-17 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Jag som aldrig skulle ha dvärgsilkeshöns, på grund av de opraktiska ”fjädrarna”. Men när jag var hos Ingela och köpte kycklingar såg jag den här lille tussen och KUNDE bara inte motstå. Trots att han var könsbestämd till tupp redan. Ett av mina ”genomtänkta” tuppköp. 😉 Han är inte så gosig som han ser ut, utan en osocial kille som föredar sina fjäderfävänner. Det är alltid svårare att göra dem tama när man inte har dem från allra första början. Han är himla söt i alla fall!

Caramel

160703_caramel

Ras: Hedemorahöna (Wikipedia)
Färg: Vete (?)
Kläckt: 2016-01-17 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Jag ville så gärna ha en brun höna igen, då jag saknade min fina bruna queen silvia Kola så (som strök med i sjukdomarna första vintern). Då blev det denna trevliga flicka. Hon är härligt mysig och sansad, behaglig till sättet. Och väldigt vacker! Hon är döpt efter att hon ser ut som Ben & Jerry-glass med caramel-smak. 🙂

”Pyret och polarna”

160703_steffendottrarna

Det här är lite kul! De här tre flickorna (och ytterligare två tuppar) kläcktes hos mig 2016-01-20. Av någon anledning kände jag mig mätt på kycklingar så jag sålde dem efter ett par dagar. Där hade det kunnat ta slut. Men jag och Emil och Anna som köpte dem har hållit kontakten och de köpte kalkoner av mig och lite andra fågelskumraskaffärer ;). För att göra en lång historia kort så kom jag hem med dessa tre igen (de som överlevt) i maj samma år.

Det är en renrasig dvärg-mes (moderna engelska stridhöns = ”mes”) som har Steffen till pappa och Hönapönan till mamma och två dvärgmes-mixar (båda med Steffen till pappa) med Sota (sebara, lever ej längre) och Strössel (dvärgwyandotte, lever ej längre) till mammor.

De är så söta, de håller ihop hela tiden! Inne som ute, natt som dag. Steffendöttrarna kallar jag dem. Pyret har fått ett namn men inte de två andra. Väntar på att rätt namn ska infinna sig …

Pyret

160703_pyret

Ras: Moderna engelska stridshöns, dvärg (Wikipedia)
Färg: Svart orangebröstad (före detta guldbröstad)
Kläckt: 2016-01-20 hos mig.
Beskrivning: Så söt och näpen och så lik sin mor!

Arbetsnamn: Lill-Sota

160704_lillsota

Ras: Blandras dvärgmes-sebara (pappa: Steffen, mamma: Sota)
Färg: Svart
Kläckt: 2016-01-20 hos mig.
Beskrivning: Snäll och vänlig, inte så sugen på att gosa men inte helt vild heller. Har ett gult buntband runt foten nuförtiden för att jag ska känna igen henne snabbt.

Arbetsnamn: Lill-Strössel

160703_lillstrossel

Ras: Blandras dvärgmes/dvärgwyandotte.
Färg: Svart
Kläckt: 2016-01-20 hos mig.
Beskrivning: Andra ”polaren” är lika vänlig och snäll hon. Aldrig något pickande på någon annan eller bossande. Men inte heller någon gosehöna. 🙂

 

Marie & Marie

160703_marieochmarie

Ras: Maranhöns (Wikipedia)
Färg: Svart koppar.
Kläckt: 2016-02-06 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Marie och Marie köpte jag som unghönor/kycklingar för att jag var så sugen på att ha någon som lägger mörkbruna ägg. I skrivande stund har de inte börjat värpa ännu.  Det ska bli spännande att se! De är två fina och lugna damer som ofta håller ihop. Att de fick heta Marie och Marie är mest av praktiska skäl – de är ju så lika. 😀

Isa

160703_isa

Ras: Silverudds blå (före detta Isbar) (Kulturhöns.se)
Färg: Spättad.
Kläckt: 2016-02-06 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Jag ville så gärna ha en grönvärpare till i gänget, speciellt efter att min araucana Fail tagits av höken. Isa är jättejätteblyg och vill inte ha någon social kontakt. Jag låter henne vara och försöker inte ens göra henne mer tam – hon får helt enkelt vara gängets blyga viol.

Cookie

160704_cookie

Ras: Skånsk blommehöna (Wikipedia)
Färg: Blommig.
Kläckt: 2016-02-06 hos Ingela Uhlås.
Beskrivning: Jag tycker om blommehönsen sedan de fanns på en gård vi bodde på. Cookie har så härliga färger, jag fascineras verkligen av djupet i fjäderdräkten. Hon är också döpt efter godsaker.

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Elin skriver:

    Jag som inte ens gillar höns älskar att följa dig :fniss: . Kan förstå fascinationen! & så fint att alla har namn! :pompoms:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *