Main

juli 09, 2008

Delning utan stilpoäng

Men å! Anneli och jag stressade till hagen för att hinna ett kort pass innan hon skulle jobba natt. Vi hade alltså extremt kort om tid. Och vad händer? Jo en av våra nya tackor som är rejält kaxig, börjar stampa i marken och skrämma slag på Otto. Otto var jättelugn och sansad och det fanns ingen anledning för henne att börja sådär. Men går det så går det.

I alla fall tog jag beslutet att vi skulle dela av tanterna i en grupp utanför fållan och tjockskallarna i en grupp. Det var lättare sagt än gjort, jag har ingen aning om hur man gör en delning smartast och hur man ska tänka. Men skam den som ger sig. Filmbevis (notera hur kärleksfullt Anneli garvar åt mig):


08-07-09 En otippad delning utan stilpoäng from Anna on Vimeo.

Delning står högt på önskelistan över saker jag vill lära mig, kan ni förstå varför?

Gjorde även en fålla in som även den präglades av lite stress och hets, men det gick hyfsat ändå.


08-07-09 Fålla in from Anna on Vimeo.

juli 07, 2008

Regnvallning

ÅÅÅÅ vad bra får vi har nu! Full fralla och inget gratis. Toppen!
Idag gjorde jag en fålla in och tänkte på det Eva tjatat på mig om: Titta på FÅREN inte HUNDEN. Testade idag att knappt kolla på Flaxa alls utan bara fåren och kommendera henne efter vad de gjorde. Tog det jättelugnt och väntade ut, väntade ut, väntade ut. Det fungerade jättebra! Om man bara har så mycket is i magen sedan när det gäller också!

Simon ställde ut fåren åt mig för att jag skulle få träna hämt. Först tjuvstartar hon tio gånger i rad. Varje gång jag säger "Lägg dig" drar hon. Assnygga utgångar. Helsikes hundjäkel! Tog tillbaka och gjorde om. Vet inte hur jag ska komma åt det där. Kanske sluta säga lägg dig, det betyder uppenbarligen stick i väg i hennes huvud. Testade säga ligg stanna istället, det fungerade....får se hur länge det fungerar... jäkla dårhund...

I första vänsterskicket skar hon och det rejält. Jag blev galen på henne och hon fick stå ut med en rejäl utskällning och ett 30 meters "gå bort". Sedan andades jag lite och vi gjorde om. Och satan i gatan vad bra det gick, både vänster- och högerskicken. HÄRLIGT!

Hon kändes överlag jäkligt trevlig för att inte ha vallat på ett par dagar. I gasen ja men hon lyssnar riktigt bra. Ja förutom på "lägg dig" i skicken då.

Säger det igen: vilken rolig fårgrupp vi har nu. Hundarna får verkligen jobba! Tack Ann för att vi fick köpa "tanterna" av dig!

juli 03, 2008

Våra nya får

080703_3.jpg
Den bruna, den vita till vänster om den bruna och en vit tacka till bakom som inte syns, är de nya "tanterna" i vår flock. Ser ni hur annorlunda ansikten de har mot våra lamm?

080703_4.jpg
De tre längst till höger är de nya. De har liksom spetsigare huvuden och ser mer klassiskt "fårliknande" ut.

080703_5.jpg
Lammen verkade gilla sitt nya sällskap. Tre rutinerade damer, kan väl inte bli bättre!?

Å vad jag tycker om våra får och vad skoj det är att vara fårägare, även om det är en hel del slit ibland.

Fler fina får

Tidigt i morse träffades 3/4 av fårgruppen för att åka och hämta tre tackor hos Ann. Jösses vad min bil är svag, bedrövlig att dra hästsläp med. Jaja. Vi fick valt ut tre tjejer som åkte med hem. Att få in dem i hagen var lättare sagt än gjort men gjort blev det till slut. De är nog enda fåren som blivit vallade över greenen och genom en bunker... Hehe. Våra lamm verkade glada över nya "tanterna" som är två är gamla. Blir nog en bra mix. Finull är rasen. De har verkligen andra ansikten än våra oxford down!

juli 02, 2008

Vilken skillnad

Det är inte klokt vad en individ påverkar en hel grupp. Vi misstänkte ju att vårt hermafroditfår var anledningen till att gruppen blivit helt ovallbar. De har varit så sega och konstiga så det är inte sant. Typ lagt sig ner och idisslat mitt i en fösning. Åhza och jag var där idag och nu beter de sig som normala tackor. Tack gode gud! Nu förstår man varför man inte ska träna på baggar...

Idag har vi hållt på och fixat och planerat inför vintern. Vi ska få behålla marken så att vi kan ha kvar fåren året...

Continue reading "Vilken skillnad" »

juli 01, 2008

Veterinärbesök, slakt och fårtingning

V.I.L.K.E.N D.A.G !!!

Klev in på Ultuna i morse, förberedd och utrustad till tänderna inför en lång dag på akuten:

  • Bur till Ila för att hon skulle kunna slappna av
  • Ilas frukost och tabletter, gav inget på morgonen ifall hon skulle opereras
  • Dagens DN
  • En pocket
  • En vattenflaska
  • Femkronor till godis- och kaffeautomaten på Ultuna som bara tar femkronor
  • En påse nötter att hålla hungern borta med
  • Flaxa, för att kunna åka till Eva på hemvägen och valla


Som sagt såg det bra ut! Till min förvåning! Hade verkligen väntat mig att få lämna kvar henne där för operation. Men icke! Anar ni hur lättad jag blev av detta beskedet? Det innebär alltså att vi kan tillgodoräkna oss de senaste två veckorna. Vi närmar oss en läkning. Istället för att gång på gång stöta på patrull. Fy vad skönt det känns.

Blev nästan irriterad över att bli avbruten hela tiden av röntgen och veterinärbesök i mitt läsande och surfande på mobilen

Så här ser benet ut. Helt normalt säger veterinären och övrig röntgenpersonal. Ser inga tecken på något onormalt.


Sötaste Ila i världen!Idag fick jag en vagn till Ila. Himla smart och lugnare för henne när hon är pleggad inför röntgen. Hon ligger och sover under filten och är väldigt lugn.


Väntar på röntgen. Fick såklart nya bekantskaper. Himla trevligt faktiskt. Alla baxnar när de hör om golfbollen.


Söt vaknar till.Ullrik/Herman på slakteriet.

När vi var klara på Ultuna var det direkt till Täby för att hämta upp hästtransport som gällde. Ett av våra får, hermafroditen, färdas i morgon till de evigt gröna ängarna. Han/hon beter sig koko och påverkar hela gruppen negativt. Det gick fantastiskt bra, tog bara ett koppel runt halsen och knuffade lite så var han inne i transporten utan onödig stress. Skönt! Slakteriet var också jättebra och två lugna killar tog hand om oss och fåret på en gård i värsta Änglagårds-miljön. Inte de bilder man har på näthinnan av ett slakteri direkt...
Både jag och Simon var lite skakade inför uppgiften men allt gick lugnt och sansat till så det känns mycket bättre än jag någonsin trott att det skulle kännas att lämna ett djur till slakt!

På torsdag hämtar vi hem tre nya tackor från Ann med ordentligt spring i benen, så kallade utslagstackor som inte varit några bra mammor och därför inte ska ha lamm mer. Passar oss perfekt!

juni 26, 2008

Lite vallning hos Sven

080626.jpg

I dag var jag och Simon hos Sven och blev lite drillade i fårhagen. Det var nyttigt och jag fick med mig en hel del träningstips hem. Simon var också toknöjd efter passet. Kul!
Det som jag känner spontant är att det är lite svårt att träna realistiskt på våra får för tillfället. De är så trööööööööööga och sjukt tama och kletiga... Vi får se hur det blir med dem efter sommaren, hur de andra i fårgruppen känner och sådär. Vi har ju inte bestämt om vi ska behålla dem eller inte till hösten. Men jag vill ha in piggare får om jag ska förbli fårägare över vintern. Nu ska vi "banta" dem lite, de har blivit riktiga tjockisar här i sommar och det gör dem inte snabbare förstås...

Ila går bättre på benet och jag funderar på om våra långa sovmorgnar (vaknar vid tolv om dagarna!) har ställt till det eftersom hon inte får sin första smärtstillande förrän typ vid ett... veterinären ringde aldrig idag, jag får avvakta och se hur det blir i morgon. Hur som så är Ila bara sååååå himla go just nu och överöser oss med pussar och är mysigast i världen.

maj 12, 2008

Vallkurs och avmaskning

Första gången på fortsättningskursen idag. Himla kul, Flaxa har taggat ner och panikkänslorna uteblir. Skönt. Vi har mycket att träna på men det vore ju konstigt annars. Hon gjorde ett högerhämt worth dying for idag. Jag har ju sett det några gånger innan men för kursledare Eva var det en helt ny syn, hihi. Skoj när det går framåt.

Direkt efter kursen åkte jag till hagen och avmaskade fåren. Oskar hjälpte till och vi fick riktig snits på det! Simon fyllde på massa vatten och sen fick de käk. Sötnosar!

Vallkurs och avmaskning

Första gången på fortsättningskursen idag. Himla kul, Flaxa har taggat ner och panikkänslorna uteblir. Skönt. Vi har mycket att träna på men det vore ju konstigt annars. Hon gjorde ett högerhämt worth dying for idag. Jag har ju sett det några gånger innan men för kursledare Eva var det en helt ny syn, hihi. Skoj när det går framåt.

Direkt efter kursen åkte jag till hagen och avmaskade fåren. Oskar hjälpte till och vi fick riktig snits på det! Simon fyllde på massa vatten och sen fick de käk. Sötnosar!

maj 09, 2008

En stund i hagen...

080509_2.jpg

.... ja det blev en rätt lång visit idag, för det var dags att tömma ur karet och byta vattnet. Vi hämtar vatten uppe vid klubbstugan så det blir lite bök och stök. Men jag bar vattnet (40 liter) och Flaxa diskborsten. Denna eminenta duo lyckades fint! ;)

Lite vallning hann vi med också.
Innan vattenhämtningen föste vi ned tjejerna i 25:an och där gjorde hon en så jävla bra drivning att jag slutade i tid och tokberömde och myste och hade det gott en stund. Efter vattenhämtet hade jag inte tänkt köra något mer men blev så sugen på att filma och visa på bloggen hur långt vi faktiskt kommit nu.

Hon gjorde ett lite stökigt högerhämt där hon fick leta reda på dem i dungen, så det gick lite fort. Men ändå helt okej. För två veckor sedan skulle jag inte komma på tanken att skicka henne så här, så jag är GRYMT stolt över våra framsteg!!!!!!!!!!!!

Högerhämtet:


08-05-09 Högerhämt from Anna on Vimeo.

Sedan gjorde jag ett vänsterhämt. Hon springer jättefint ut vänster o springer utmed staketet o lyssnar superfint på mig. Mycket bättre tempo än högerhämtet, men det här är inte lika stökig miljö heller.

Vänsterhämtet:


08-05-09 Vänsterhämt from Anna on Vimeo.

Å vad jag är stolt över min skrutta!!! Tänk vad snabbt det går framåt med vettig, kontinuerlig träning!

maj 03, 2008

Boris hälsas välkommen i gänget

Helt fantastiskt! Idag när Boris knallade in i fårhagen hälsade alla fåren med BÄ i kör och gick fram för att hälsa! Hahaha jag DÖR vad roligt! Jag har helt fantastiska bilder av detta, kommer sen.

Vallningen då? Jo. Sådär. En downdag idag. Flaxa var alldeles för het och ignorerade stoppen och jag fick vara väldigt otrevlig innan hon skärpte sig. Då jobbade hon i och för sig väldigt fint, men att man ska behöva bli sådär arg... Sneglar avundsjukt på Charlie som har så trevlig attityd... Byta hund, Simon?

Det går asmycket bättre med flankeringarna och det har ju förut känts som en svår nöt att knäcka. Men hon tänker allt oftare rätt. Härligt! Testade lite fråndrivning idag, fasen vad cool känsla det är!!! Lite radiostyrd bil-feeling. Tänk att Boris skötte sig så bra i hagen. Gick runt och fixade själv utan att bry sig om fåren och de bryr sig inte om honom. Bådar gott inför sommaren. Skönt att veta att man kan ha med pudlarna utan att de stör.

april 30, 2008

Vallat på bä:na !

080430.jpg

Sådär, nu har jag varit och vallat på fåren för första gången! Det gick TOKBRA!

Jag var lite nervös för hur jag skulle få in dem i fållan, men det gick asbra! Jag ställde mig vid grinden i fållan och dirigerade Flaxa, jäklar vad hon jobbade fint. Började med att köra ett pass i fållan för att hitta attityden och det gick över alla förväntningar - hon var jättefin.

Sedan kom Simon och vi föste ner fåren till fejk-25:an för att ställa fåren i ett hörn och träna höger-vänster-flankeringar. Gick asbra! Det blir lite spring, det blir lite knas ibland men oj vilka framsteg vi gjort ändå. Sedan kom Åhza och Leoni och vi släppte ut fåren i stora hagen och jag fick SMS om att Jenny var på väg. Så då fick Flaxa göra ett ordentligt jobb med att hämta dem och ta upp till fållan igen. Oj vad bra det gick. Lite fort och sladdigt, men helt korrekt. Hon gjorde fina flankeringar efter att jag kört lite blomman. Det är tempot vi behöver jobba på. Mycket. Men det känns ändå som att vi är på tokrätt väg! Flaxa var så härlig idag!

Det är bra att fåren är så unga och väcker moderskänslorna i en och att vår hage är så knölig för man blir jätteförsiktig och låter inte hunden busa till det något.

I morgon 05:50 bär det av till Gävle!

april 29, 2008

Fårens första natt ute

Precis varit förbi fårhagen och tittat till telningarna. De verkade må toppen och gick och betade och njöt av morgonsolen. Härligt, man är ju lite orolig i början innan de bott in sig. Flaxa slängde längtansfulla blickar men hon fick vackert stanna utanför hagen.
I morgon är det min fårdag och då ska jag nog valla lite grand och känna mig för- helt nya får och ny hage ju. Det blir under väldigt kontrollerade former vill jag lova. Misstänker att Fröken F är lite smått övertänd nu efter uppehållet.

april 28, 2008

Fårägare Müller anmäler sig!

Puh! Kom just hem från hagen - vi har lämnat de små telningarna för natten.
De är hur små som helst! Värsta bebisarna! Tre av tjejerna är födda i januari och två av dem i oktober. Och en av oktobertjejerna är hermafrodit! Jag tror bestämt hon får heta Ullrik!

Det gick jättebra hos Jasna, vi fick tokgoda kakor och kaffe innan det var dags att hälsa på våra tjejer.
Transporten gick jättebra och det dröjde inte länge innan det var dags att backa upp mot hagen och släppa ut dem i deras nya hem!

De skuttade ut lite förvirrade och på darriga ben men fann sig snabbt. Mycket morskt undersökte de vattentråg, mineralspannen och saltstenen. Och började knapra i sig både av gräs och hö! Inte dröjde det länge innan det kom små glädjeskutt heller, precis hur gulligt som helst!
Eftersom de är så unga, blir denna sommar deras första ju!


Flaxa vaktade utgången och tog sig an uppgiften med stoooort allvar! ;)..


Åhza beundrar sina nya polare...


Vi staplar upp några höbalar.


Första bekantskapen med vattentråget. Sniff sniff!

Å vad spännande och roligt det känns, det är inte klokt vad vi allihop blev tokkära i fåren - de är så näpna!

På väg hem med fåren!

Sådärja! Nu är våra fem tackor inpackade i hästtransporten och vi är på väg till hagen! De är precis hur söta som helst, supersmå och nyklippta. Spännande som sjutton!

april 26, 2008

Exakt här är fårhagen

080427.jpg

Mysigt va?
Det är rätt kul med alla golfare som tittar förbi och undrar vad man pysslar med. Får se hur de gillar vallningen ;).

Fårhagen helt klar!

Yes! En heldag i solen med slit och släp, oj vad bra det blir! Fållan är klar och 25-an också. Vi har släpat och kastat ut fällda granar, buskar och massa jäkla konstiga träd och ris utanför hagen. Dragit elband och fixat. Suveränt!

Hundarna har varit med alla tre och gissa vilka som redan ligger och snarkar? Hihi.

Nu längtar jag så jag kan dö efter att valla. Ska bli så sjukt underbart att ha tillgång till egna får!

Tror jag fått färg idag, det stramar betänkligt i ansiktet, hehe.

Tack solguden

Vaknar, efter att ha sovit ut för första gången på så länge att jag inte minns min förra sovmorgon, och tassar upp och hoppas, hoppas, hoppas... och JAAAAAAA solen skiner fortfarande! Underbart! Nu ska vi äta långfrukost , sedan bär det av till fårhagen för att förhoppningsvis hinna fixa det sista innan de kommer på måndag!

april 25, 2008

På måndag händer det och gulligt sms

Jajamensan - på måndag sker det! Vi hämtar våra får! Oj vad jag ser fram emot det!!!
Men innan vi kan njuta skörden av vårt hårda arbete med hagen, måste vi lägga ner lite till. Varken fejk-25:an eller fållan är ju klara. Men det ska det bli ändring på! I morgon bär det av till hagen för att färdigställa det sista. Då tar vi även dit höet vi har köpt - betet är för skralt ännu. Hoppas på en fin dag, annars får det blir regnkläder.

Igår fick jag ett sms från en privatkursare, och jag blev så himla rörd och glad. Måste få delge mig av det:

"Du är det bästa som hänt oss agilitymässigt. Kört slalom på ditt sätt nu och hon hittar ingången själv och kan slalom utan att bli invisad mellan pinnarna av mig. Självklart massa godis emellan. Så kul. Riktigt taggad. Tack tack!"

Det kändes så himla härligt att få det där messet! Jag engagerar mig så känslomässigt i alla mina elever, vill ju att de ska bli världbäst, hela gänget! Då blir man så himla glad att få lite extra uppskattning när man minst anar det.

På tala om elever: ikväll är det Temakurs: starter! Ska bli superskoj!

april 12, 2008

Hagen är byggd!

Sådär ja! Fem timmars slit på cirka tio man, mer behövdes inte! Nu är vår mark inhägnad och fin! Men vilket slit det var - stolpar och hål och jordborrar och mälor och stängsel och släggor och hammare och....
Kan man ha sådan tur som vi hade då? Vi fick ju ett par golfare till vår hjälp, det var deras städdag. Och en av dem var gotlänning som typ inte verkade ägnat sig åt något annat i sitt liv än att sätta upp fårstängsel. Han coachade oss som sjutton och gjorde säkert hälften av jobbet helt själv! Asbra och tokstabila hörn och en jättefin grindanordning. Wey!

Känns så himla bra! Jag trodde inte vi skulle bli klara idag, men rubbet är inhägnat nu. Fållan och "25:an" som verkligen inte är en 25:a, men typ, är inte klara utan där har vi bara borrat hål och petat ner stolpen så den ska släggas i och så nätas förstås.

Hur bra som helst ju! Och inte behövde vi köpa något mer fårnät som vi hade räknat med.
Flaxa har sprungit med de andra som galningar HELA dagen - där har vi en som somnar ovaggat ikväll!Paus för lunch uppe i golfklubbens värdshus!
mars 15, 2008

"Ett bra bete är bästa stängslet"


Flaxa i golfbanesjön.... (Åhzas foto)


I dag har vi i fårgruppen träffats och hämtat massa nät över typ halva Vallentuna och forslat till marken vid golfbanan. Himla nice, Åhza har roddat och fixat så att vi kommit över jäkligt billigt nät. Vi har även mätt upp hagen, den blir 100 m x 200 m stor, det vill säga två hektar. Det var kul att se marken äntligen, det börjar kännas på riktigt nu!

Jag hade med hela gänget och de har haft en härlig dag, de gillar ju att hänga med oavsett vad man gör liksom. De är helt slut nu, ligger i soffan och jäser efter middagen. Det är skoj att ha hundar som går så bra ihop med "kreti och pleti". Flaxas bitchfasoner är under kontroll nu, hon blir bättre och bättre. Jennys bc Mini var ny bekantskap för Flaxa idag men inte en enda sur min, bara go och glad. Härligt. Vill ju ha mina hundar sådär, så okomplicerade som möjligt med andra.

Flaxa var för jäkla skön. Helt plötsligt var hon borta och jag spanade och vips ser jag "någon" som dragit ett par hundra meter bort och håller på att simma runt i en av de konstgjorda sjöarna på golfbanan.... Hahahaha! Sötnosen! Där kryssade hon runt och var dölycklig...Vi lastar av första vändan nät vid marken.


Åhza hade fixat en hästkärra vi slängde in näten i, riktigt praktiskt.


"Fårgruppen" exklusive Åhza.


"Fårgruppen" exklusive mig.


Jenny skriver SMS och Åhza och Simon sliter...


Anledningen till hela slitet...


Matpaus på världens skummaste ställe. Man köpte en matlåda o värmde i micron själv! Jag var lite skeptisk men det var riktigt bra mat.


Äta bör man annars dör man.


När vi njuter av varma sommarkvällar i fårhagen ska jag framkalla den här bilden i huvudet och njuta ännu mer!


mars 13, 2008

Stolp beställd

Skickade iväg beställningen på stolp igår. Tänk vad galet- vi gör verkligen detta! På lördag ska vi i fårgruppen träffas och köra nät och lite annat till marken vi ska stängsla in. Kul kul.

Och får är antagligen klart också, ska köpa fem tackor av Jasna på kursen. Några går fortfarande med sina mammor och några skildes från mammorna förra året. Lite vallade på. Toppen ju!