Main

september 10, 2008

Vallningen då???

Jag trodde jag skulle vara fortsatt tokig i vallningen men jag känner verkligen nu att ett godkänt VP får räcka. Jag vill inte syssla med något halvdant. Och tiden vi behöver lägga ned för att bli riktigt bra och behålla våra kunskaper i vallningen går ut för mycket över dels agilityn och dels mina två andra hundar. Jag är skitstolt över vad vi lyckats med men det blir nog inte mer än så. Och det känns jättebra! Vi har uppnått det stora målet, nu satsar vi på agilityn. :-) Och Ilas rehab...

augusti 17, 2008

Veckan från hell

Jag har funderat mycket på hur jag ska beskriva den här veckan men jag tror jag nöjer mig med en kort version. Det har varit fruktansvärt. Strulet med Ila har naturligtvis genomsyrat allt och faktumet att jag i en halv dag trodde att jag skulle tvingas avliva henne satte mig helt klart i chock.

Känslan när jag klev av efter VP:t i tisdags var fruktansvärd. Det kändes som att de otaliga timmar, resor och slit jag lagt ner på vallningen inte var vatten värd. Jag kände mig så värdelös, ledsen och besviken...

Continue reading "Veckan från hell" »

augusti 15, 2008

VP-filmen


08-08-15 Flaxa blir godkänd vallhund from Anna on Vimeo.


Är helt slut! Men tänkte bjuda på filmen innan jag går och nanar.

Här är protokollet med domare Sven Sogneviks kommentarer:


UTGÅNG 17 (20) Snävar in, påverkar djuren.

UPPTAG 8 (10) Något snett.

FRAMDRIVNING 16 (20)

FÖSNING 1 (10) Hund osäker på att jobba själv. Många krokar.

DRIVNING 13 (20) Stopp. Vid sväng.

FÅLLA IN 5 (10) Flocken ett varv runt fållan.

FÅLLA UT 10 (10)

SUMMA: 70 p (hämt 41)
"Intensiv men lydig hund. Bör få mer erfarenhet av fråndrivning".

GODKÄND VALLHUND!

080815.jpg


VI KLARADE DET! VI KLARADE DET! VI KLARADE DET!

augusti 12, 2008

Hemma!

Puh, det blev en lång dag detta. Tolv timmar hemifrån - är trött, hungrig och har ont i kroppen så det slår gnistor om det att ha suttit fuktig i kall bil... känner mig dessutom orolig och bekymrad för Ila och tycker det är skitjobbigt att hon är på Ultuna... Vill ha henne hos mig!

Stort grattis i alla fall till Petra som gjorde en jättefin runda med Mick och blev godkänd med bravur!

Jag orkar inte analysera sönder vår runda men vi fick 34 poäng på hämtet och jag tycker inte vi skötte oss så dåligt som domaren tydligen tyckte. Han hade bra mycket mer tålamod med andra ekipage som tappade både längre och stökigare än oss. Ja ja. Inte mycket att göra.

Här är resultatlistan!

Klarade oss inte

Flaxa var tokgasad och fåren blev stressade av det. Vi kom upp till fållan men där bröt domaren nästan direkt. Tråkigt men det är ju vårt största problem. Att det går så fort. Gäller för mig att hitta den där rätta växeln, inte så lätt. Skitsvårt faktiskt.

augusti 11, 2008

Generalrepetition hos Eva

080811_2.jpg
Eva och Petra försöker smajla in sig i Anna-style när kameran åker fram!

På väg hem från Ultuna poppade jag in hos Eva för en sista "finputs" inför VP:et i morgon.
Flaxa var lite knasig på vissa saker men jag kan inte annat än vara nöjd med träningen. Det gick väldigt fint. Vår otroligt intensiva satsning senaste tre veckorna har verkligen gett resultat.

Efteråt satt vi och fikade, Petra var också där och tränade. Det var mysigt, vi hann gå igenom både malteserkors och fålla in-strategier på fikabordet....

Japp i morgon bär det av! Mot Örebro för att, citat Eva, "Flytta några får fram och tillbaka och in i fållan, hur svårt kan det va'?"

augusti 10, 2008

Borttagare

Hemma från en härlig dag på Åby gård!
När ekipagen var klara med sin flock, var det jag och Flaxa och en kille som hette Björn och hans hund Anton som var ansvarig för att ta fåren och flytta dem till en hage där de var medan tävlingen pågick.
Det blev mest små hämt, nästan bara åt vänster som är Flaxas dåliga håll, och sedan små fösningar fram till grindarna. Det var verkligen nyttigt och roligt. Flaxa skötte sig URBRA och tog sin uppgift på stort allvar. Hon lyssnade mycket bra och var lydig. Både hon och jag tyckte det var roligt att ha konkreta uppgifter!


Här satt vi och väntade på att ekipagen skulle bli klara.


Här puffade vi in fåren när ekipagen var klara.


Här skickas ett par ungnöt iväg. Antagligen på slakt?


Vi fick med oss stora smarriga köttben hem. Flaxa fick smaka lite men nu är det Boris som har fått det.

augusti 08, 2008

After Work-vallning

Åkte direkt till hagen efter dagishämtet idag.
Började direkt att fila på tempot och avståndet och Flaxa är ju inte dum hon inte... ;) Hajade direkt såklart. Sedan tränade jag vänsterflanker, det är inte klokt att hon kan göra så fina höger men så bedrövliga vänster. Bara att träna på. Tyckte hon var duktig och tog till sig mitt nötande.

Tränade även några framdrivningar och det gick bra! Lyckades få fårskallarna att stå kvar på samma fläck och inte springa efter mig genom att jag skuttade genom några stora buskar och typ indiansmög upp i "balans".... Man får inte vara dum, då kan man bli förman!

Det sista jag gjorde var att skicka på ett vänsterhämt där hon inte såg fåren (sjukt högt gräs) men sprang ut skitfint åt vänster och såg fåren och gjorde ett straight from heaven-upptag. DUUUUUUUUUKTIG TJEJ!

augusti 07, 2008

Flaxa ska vara funktionär

Jajamen, på IK-tävlingarna i helgen på Åby Gård ska Flaxa och jag jobba som funktionärer. Det blir spännande och bra träning. Hoppas vi får MASSOR av träning! :-D Flera jag känner ska tävla så det blir riktigt skoj att titta på.

De sista dagarna nu innan VP ska jag fokusera på att hitta tempot i drivningarna igen. Det finns ju där men hon har tappat det som jag berättat innan. Det är trevligare att ha en hund på benen som själv reglerar avståndet än att behöva lägga hela tiden.

augusti 06, 2008

34-tackors-hämt

Ikväll har Marie, Petra och jag varit på träningskväll hos Anita Leander Mellin.

Det var jätteskoj! Dels att träffa lite vallfolk, det blir så skön stämning på de här träffarna och man utbyter tips och erfarenheter, dels att få träna på helt nytt ställe. Flaxa skötte sig verkligen jättefint och överlag kändes det toppen.

En gång fick jag kuta och ta henne i örat när hon vägrade lyssna på stoppet i ett hämt. Utöver det har jag absolut inget att klaga på! Hon gjorde flera fina saker och jag kände flera gånger mig väldigt stolt över henne. Det är mycket kvar innan vi kan ut och tävla men vi har slitit hårt och nu kan vi njuta lite av resultatet.

Det var lite roligt för jag tänkte först inte korrigera hennes ignorerande av stoppet. Men så hör jag Petra: "SPRIIIING ANNA" i värsta Forrest Gump-stil. Och då var det som att sheisse, såg de också att hon inte stannade? Då sprang jag! Och det med besked! Inte nog med att jag nog satte hastighetsrekord på 100 meter - Petra fångade spektaklet på bild. Ni får nog se dessa snart...

Vi fokuserade mest på hämt men gjorde även fålla in. NYTTIGT och det gick inte smärtfritt men bättre än det brukar gå! Skoj!

Som avslutning gjorde vi ett hämt på - håll i er nu - 34 tackor! Hahahaha! Helt galet! Jag var lite skraj att det skulle gå åt helsefyr och att den känslan skulle paja hela träningen. Men Flaxa var SÅ duktig! Det som blev fel var mitt fel. Hon gjorde superutgång, upptag och framdrivning. Sedan blev det lite hattigt. Men verkligen jättebra från hennes sida. Hon gillade att jobba med så många djur! "Fy fan vad ballt morsan", såg hon ut att tänka...

VP:t närmar sig och jag känner mig allt mer glad i magen inför detta. Jag har sett nu att vi kan delarna och faktiskt har där att göra. Sedan kan mycket skita sig ändå, men att åka dit med tvivel i kroppen är inte roligt och inte bra heller. Jag måste kliva in med pondus och självförtroende inför uppgifterna vi ska utföra.

augusti 04, 2008

Långa hämt i Storvreta

080804_2.jpg

080804.jpg
Härliga stora vidder att träna på!

I dag var Ann så himla gullig och lät mig följa med när Gail skulle träna inför IK-tävlingarna i helgen. Jag vill ju träna hämt upp över öronen nu innan VP.

Och idag fick jag för första gången till alla delarna: Full-långt hämt med bra utgång, bra upptag, bra framdrivning. Det kändes så jäkla häftigt!!!!!!!!!!! Men - det är bara höger som gäller. Vänster skar hon på, efter en usel utgång...
Bara att träna vidare, men att tro att jag kan göra underverk på en vecka är nog naivt. Så, höger it is.

Nu har jag nått fram till Flaxa hur viktigt det är att hon stannar på mitt stopp. Det är verkligen en förutsättning för en vettig vallning! Hon var asduktig idag, och då är hon ändå mitt i höglöpet... lilla hjärtat mitt!!!

Vi avslutade träningspasset med ett något tajt högerhämt (men ok!) och så fick hon framdriva runt mig och så körde vi en fösning, som på VP. Hon var aaaasduktig och hade jättefint tempo i fösningen. Trots att det var mitt i dragets riktning gick fåren väldigt lugnt, ett kvitto på att hunden lagt trycket rätt.

Jag är sååå nöjd med min snurpa! Startlistorna för Askersund är ute, jag fick nummer nio! Perfekt!

Annars går mina tankar till Camilla, Gudrun och de fyrbenta idag...

augusti 03, 2008

Gasad men kontrollerad

Flaxa var riktigt gasad idag när vi kom till hagen, inte vallat på två hela dygn, haha. MEN- idag kontrollerade hon sig själv. Det var SÅ häftigt att se. En enda gång startade hon upp häftigt och då fick hon mutter från mig. Sedan såg man att hon verkligen fattade vilket tempo jag ville ha henne i. Vilken ball känsla!

Gjorde några framdrivningar separat och sedan hela hämt. Det gick riktigt bra! En gång fick jag dock springa och ta henne i örat. Men sedan skötte hon sig kanon. Ett härligt pass!

augusti 02, 2008

Startlistan för VP ute

080802_5.jpg


Vi kom med! VP:t i Sorunda är ju överbokat så två blev bortlottade och är reserver.
Kolla startlistan här! Jag har startnummer 10. Det är toppen. Då hinner jag se några innan.
En sak som jag dock inte förstår, är att man har lottat bort ekipage, men samtidigt finns det ekipage bland dem som startar vars hundar redan är godkända? I min värld borde icke-godkända hundar gå före i ordningen? Men jag är ju ny i vallvärlden så jag vet inte hur det går till...

Att VP:et i Sorunda var överbokat var också anledningen till att Petra och jag anmälde oss till ett VP till den veckan, i Askersund. Där har dock inte några startlistor kommit ännu.

Ser att min kurskamrat Jörgen ska gå VP med Leia, han startar efter mig! Skoj!!! Och se där, lagkamrat Jouni ska också gå!

Nu ska jag gå ner och messa Petra att både hon och jag kom med och inte blev bortlottade!

augusti 01, 2008

Hon kan ju om hon vill!

Passet hos Eva började först rätt pissigt. För högt tempo i allt och när vi skulle träna framdrivningen sket hon totalt i mig, även på nära håll. Efter två explosioner från min sida tog jag henne av träningen medan Knut och Eva tränade. När jag säger att jag exploderar betyder det inte att jag spöar upp henne, det är ingen idé att ta i henne fysiskt, det hetsar henne bara mer. Ett dovt morrande och förbannat åthutande följt av att bli borttagen från banan är det enda som fungerar.

Sedan provade vi igen. Innan vi började jobba förklarade jag i dov ton och med så mycket pondus jag kunde uppbringa att det var ingen idé att hon dummade sig för då skulle det ske samma sak igen. Att inte få valla är det värsta straffet hon kan få.

Vi gjorde två framdrivningar där hon lydde MINSTA vink och det med ett fantastiskt tempo! Resultatet blev också bra - lugna får som gick åt rätt håll.

Sedan var jag lite tveksam. Skulle jag våga skicka på ett 100-metershämt med risk att den supersköna känslan av att ha nått fram försvann? Ja. Nu jäklar skulle det skickas på ett hämt!

Eva höll fåren och jag gick långt, långt bort. Mullrade hotfullt innan jag skickade iväg höger (hennes starka sida) och ser henne springa ut bra, tajta in lite men slår ut lite själv och gör en fantastiskt båge runt fåren, utan tvekan det absolut snyggaste hon gjort någonsin. Och, som grädde på moset: STOPPAR DIREKT I BALANS NÄR JAG ROPAR STANNA............

Hur skönt kändes inte det här då? Helt otroligt, vilken lättnad att få se att hon faktiskt kan!

Eva förklarade också ett par saker som gör att hennes beteende igår inte längre ter sig så himla farligt. Dock fortsatte hon ju först i samma stil idag utan att ha anledning till det, så nog hade jag rätt att känna mig irriterad igår alltid...

Men men! En mycket glad och nöjd Flaxa med lika glad matte var det som åkte hem efter morgonpasset. Oj vad skönt det var. Ja, valla med Flaxa är ingen semester... Det är inte mycket jag fått gratis med denna dam! Jag ser andra runt mig som startar sina hundar på fåren och nästan samtliga verkar ha det såååå lätt och trevligt... Flera har sagt åt mig att en hund som Flaxa är ballare att ha i längden, men för mig som nybörjare är det svårt att se det... Men men! En dag kanske jag håller med.

Lika arg som jag var igår, lika glad är jag idag!

juli 31, 2008

Irriterad över träningspass

Kvällens träning var väl egentligen inte SÅ dålig. Men jag känner mig INTE nöjd. Vi vallade först på över 20 tackor, gud vilken stor flock om man jämför med vad vi är vana vid. Jättekul att prova, men sedan tog vi ut fem-sex stycken vi tränade på resten av kvällen.

Varför jag är så irriterad?

Vänsterhämten är verkligen inte bra. Höger är okej. Hennes tempo är under all kritik, där känns det som att vi gått minst tio steg tillbaka!!! Det känns astrist! När jag smackar fram så SLÄNGEEEEER hon sig framåt som nån jävla Stålmannen och tycker själv att hon är asball förstås.... när jag påpekar SAKTA, lägger hon sig ned. Smackar igång igen, Stålmannen igen. Men va i....!!!!

Vid fålla in gjorde hon flera asdåliga flankeringar och då går det förstås inte att få fåren dit man vill. Överhuvudtaget känns det som att vi är tillbaka på ruta tre. Idag nafsade hon också flera gånger, något hon inte gjort på EVIGHETER.

Visst, hon löper. Men hur mycket kan man skylla på det? Ja herregud. Suck suck.

Självklart känner jag mig oerhört stressad av att det är så nära till VP:t. Känslan jag har med mig från ikväll är en stark besvikelse och irritation.

Annars var träningen jättejättetrevlig och jag träffade supermysiga människor som hade bra tips. Skoj! En mysig kväll, gillar verkligen de här träningskvällarna SULVK anordnar! Bra för nya folk att träffa andra med samma intresse.

I morgon bitti ska jag till Eva. Och jäklar i min låda, nu SKA det bli ett bra träningspass!

Boris genom fiskögat

Oskar har köpt ett fish eye-objektiv. Titta vad skojig Boris blev i det:

080731.jpg

Han är så ball i sin mustasch!

Vallning ikväll hemma i vår hage:

Flaxa är fortsatt fin åt höger, men för tajt åt vänster. Bara att jobba vidare.
Eftersom vi lagt så stor fokus på stoppen och hämten, har andra delar hamnat lite i skymundan.
Hon har ramlat tillbaka i sitt rallytempo i drivningarna så där måste jag gå tillbaka i träningen igen.

Gjorde två fålla in idag och fåren är verkligen inte villiga att gå in i fållan, vilket är jättebra, då får vi jobba ordentligt och får inget gratis. Sista gången hade jag till och med bara tjockskallarna efter att ha gjort en delning, så de hade ENORMT drag bort till de andra. Det blev en utmaning, jösses vad vi kämpade! Jag var envis som en röd gris, DET SKULLE GÅ... och till slut så! Framsidan av Flaxas rally-kalle-baksida är nog att hon är lika envis som jag, hon ger aldrig upp utan jobbar jobbar jobbar jobbar... med samma intensitet. Det är härligt!

Annars har hon inte ignorerat ett enda stopp i upptaget hittills, men hur framdrivningarna är vet jag inte riktigt, där får hon sitt drivnings-tempo vilket verkligen inte är någon höjdare. Fokus på lugna starter och rätt tempo ett tag nu, jag vet ju att hon kan så det är bara att jobba på. Hon hade ju fantastiskt tempo för ett tag sedan, men vallning är också en färskvara...

I morgon är det klubbträning på Åby Gård och på fredag ska jag en sväng till Eva och träna, hon har marker för att göra fina, långa hämt. Om två veckor är det VP...

080731_2.jpg

080731_3.jpg

Jag och syrran umgås hela dagarna nu när jag jobbar hemifrån och kan ha iChat igång. Sjukt roligt, man känner sig aldrig ensam liksom... :-D Här har vi satt på lite fåniga effekter...

juli 28, 2008

Just det, analys var det ja...

080728.jpg

Passet idag gick främst ut på att träna hämt. Med Gails tips fick vi till riktigt härliga hämt med bra stopp där uppe. Det går lite fort och rally-kalle kommer fram i Flaxa på nya ställen, men vi utvecklas utan tvekan åt rätt håll! Det kändes JÄTTEBRA ikväll, Flaxa gjorde flera supergrejer som jag är mycket nöjd med!

Att tänka på:

- hur jag placerar Flaxa i skicket. Som jag gör nu hetsar jag henne och hon får lätt lite sämre starter. Fick supertips om hur jag gör det bättre.

- hur jag säger vänster och höger. Jag har en tendens att säga kommandona på ett väldigt hetsande sätt.

- hur jag säger "stanna". Jag låter fullständigt panikslagen istället för att lägga pondus i stoppet på långt håll.

- att stanna Flaxa i tid när hon blir för snäv. Hellre ett par poängs avdrag där och skicka om, än att chansa och få ett helt sabbat upptag.

Hmmm det var en drös tips till men det var dessa jag kom att tänka på nu. Oj vad vi har jobbat idag.

Underbara människa!

Ja, det är orden som far genom mitt huvud ikväll. Jag pratar om gulliga Gail, som efter att ha sett film på min vallning frågade om jag ville ha lite hjälp och som nu har varit två gånger hos oss. Ikväll var vi hos Johanna som har kanonfina marker och får. Och jag bara njöt, njöt och njöt. Av den fina kvällen, av att det går framåt i träningen, av faktumet att så många snälla och goa människor vill hjälpa till i vår träning! Jag blir riktigt rörd och glad och känner mig så oerhört, oerhört tacksam för dessa rara människor... känner mig priviligerad!


Jenny och Mini.


Gail och Katarina snackar om träningen. Kolla in Katarinas vallstav, det är Jenny som köpt rör, sågat till och fixat stavar åt oss. Tack!!!!!


Flaxa har hittat en polare, Tora som är dotter till Johanna.


Johanna agerar ryggstöd åt Flaxa...

På väg hem ringer Gail min mobbe och undrar om vi inte ska åka till Hedemora i helgen och valla på stora fina marker där. Vilken fråga!!! Har påven roliga hattar? Det ska blir TOPPENROLIGT! Jenny och kanske även Petra hänger på, ojoj vad skoj. Ja just det, har glömt berätta. Flaxa löper, därför blir det inga agilitytävlingar i Borlänge i helgen. Västerås nästa helg ryker också men till Frövi är vi fit for fight igen!

juli 27, 2008

Antal ignorerade stopp: 1

080727_vallningen.jpg
Flaxa under kyldyken igår hos Stina. Foto: Petra Strand.

En. EN gång struntade Flaxa i mitt stopp ikväll, då sprang jag direkt till henne och gestikulerade argt. Sedan skötte hon dem som ett ljus!
Och hela kvällen var hon jätteduktig - lyhörd och jättehärlig på alla sätt. Katarina och Jenny var där också och tränade så vi fick lite sällskap, det är alltid roligt.
Har faktiskt inte så mycket att säga mer än att jag är extremt nöjd med Flaxa ikväll och jag hoppas att det jag såg ikväll verkligen är en indikation på att vi är på väg åt rätt håll. Gjorde några skick och de kändes fina, hon höll ut djupet fast fåren var lite rörliga.
Hon avslutade kvällen med att göra en helt fantastiskt vänsterutgång följt på ett härligt hämt. Hon har ju så svårt för vänster, så detta imponerade STORT på mig!!!
Ikväll känner jag verkligen att vi tagit ett stort kliv framåt. Det behöver man känna ibland!

080727_4.jpg
Så här ser inte vår hage ut ;). Stina och Vincent vallar.

Vilka marker!


Bild från igår! Foto: Petra Strand.

Ikväll (natt!) har jag och Petra varit hos Stina och vallat. Och vilka marker! Helt fantastiskt skoj, vår hage ter sig som ett akvarium i jämförelse med havet...

Jag jobbade vidare med stoppen. Stina hade bra tips till mig och jag sög åt mig som en svamp kan jag lova! Jag känner att det är lång väg innan jag kan lita på att hon tar mina stopp på långt håll, men kanske är det så att vi snart når genombrott, om vi bara tränar riktigt ordentligt och jag aldrig släpper igenom några skräpstopp. Det är mitt största problem - att jag är så okonsekvent. "Ja, men hon stannade ju nästan direkt..."

Flaxa kändes fin idag, gjorde många bra saker och fungerar allt bättre. Det är så himla skoj med vallningen och jag är så glad över att lärt känna så många andra som man får hjälp, tips och träningstillfällen hos.

Efter ett rejält, härligt vallpass satt vi länge på verandan och fikade kladdkaka och snackade skit. Hur mysigt som helst!

juli 26, 2008

Vallning med förvecklingar

080726.jpg
Visst ser det härligt ut, i solnedgången? Foto: Petra Strand

Jag och Petra träffades för att valla på hennes får idag. Hur kul som helst, fåren hade bra med spring i sig och Petras hage är ett helt nytt ställe för oss båda. Flaxa skötte sig verkligen HUR BRA SOM HELST! Lite het på gröten men oj vad fint vi jobbade ihop ändå.

Vi fokuserade på att träna hämt nu när vi var två och kunde hjälpas åt. Det gick upp och ner. Stoppen är det sisådär med och djupet också. Men med lite envishet och konsekvens så blev fröken kanonduktig! Det var verkligen skojigt att se utvecklingen. Avslutade med ett jättehärligt högerhämt med perfekt stopp. Sedan blev framdrivningen lite väl gasad men man kan inte få allt.

Det blev en hel del kringvallning med den hantering som skedde och oj vad duktig Flaxa var. Hur skoj som helst! Det var väldigt skoj att se Mick också. Han är ju ett år yngre än Flaxa men har kommit mycket längre i sin utbildning. Han är så lös och härlig i flankerna så det är inte klokt. Hoppas vi också når dit en dag!

När vi var klara bröt kaoset ut! Fåren fick nämligen för sig att de skulle skutta in till hästarna i hagen bredvid. Och det tyckte hästarna var en mycket dum idé, de gjorde sitt bästa för att skrämma bort fåren. De brallade, kickade bakut, sprang efter fåren och betedde sig allmänt mordiskt. Herre gud, hästar är ju flyktdjur!


080726_2.jpg
Hästarna brallar och bockar för att skrämma fåren. Foto: Petra Strand

Till slut vågade vi oss in och letade reda på fåren. Vi tog dem i en stor båge runt hästarna men nähe det räckte inte. Hästarna satte fart mot oss och mitt viftande med vallstaven fungerade inte... då kom Petra på den briljanta idén att avleda dem med lite kel, och det fungerade. Om jag bara hade fattat att jag skulle haft koll på Mick som vallade med mig och Flaxa. För helt plötsligt är han borta och jag har bråttom som f-n att ta ut fåren ur hagen innan hästarna bestämmer sig för att torpedjaga oss igen.

Detta var verkligen en skarp och mycket stressig situation, och Flaxa lydde ALLT jag sade och var visserligen på gröten men mycket lyhörd. H.Ä.F.T.I.G.T !

Men i alla fall. Mick hade sprungit tillbaka till Petra och när hästarna såg honom komma kutande, började de jaga honom genom hagen! Herre gud! Till slut fick Petra i alla fall tag på honom och kom på att hon kunde bära honom för att få hästarna att låta bli honom. Det fungerade. Vid det laget hade jag fått ut fåren genom grinden och såg Petra komma gående med Mick i famnen. Paniken steg och jag ropade "Är han skadad eller har han varit olydig?". Petra fick lugnat mig snabbt, han var helt okej. PUH!!!

Massor av foton hittar ni i galleriet, det är Petra som fotat samtliga!

Snabbsummering av dagens pass:
Skitnöjd med Flaxa. Hon gör fina framsteg om jag bara är konsekvent och tydlig.

juli 25, 2008

Massage och vallning

Var hos Sanna idag, främst för Ilas skull men jag ville även ha Flaxa igenomklämd. Har ju kört riktigt hårt med henne en längre period nu, massor av vallning och ännu mer agility. Dessutom har hon gjort ett antal vurpor på banan och ja, det kändes helt enkelt som en bra idé.

Ilas ryggont hade inte gått tillbaka mycket alls, för en vecka sedan hade hon ju jätteont men idag var det bara lite markering. Hon fick sig en riktigt ordentlig helkropps-genomkörare. Härligt! Sanna är så duktig. Vi ska tillbaka om två veckor igen med henne.

Flaxa var jättefräsch! Ett under med tanke på hur mycket hon jobbat och som sagt vurpat. Men jag är ju väldigt noggrann med hennes uppvärmning, nedvarvning och stretchning. Det har säkert hjälpt till. Hon visade lite på en skuldra och eftersom vi ändå var där tyckte jag hon kunde få sig en genomkörare hon med. Det är ju aldrig fel. Så en rejäl massage på henne också innan vi var klara.

Det är så skönt att regelbundet gå och kolla av hundarna hos en duktig massör!

När vi var klara åkte jag en sväng till hagen och där var Jenny och Katarina med Valle där. Skoj med sällskap!
Jag tänkte jag skulle försöka strukturera och analysera lite mer i min träning nu fram till VP:et hur det går.

Idag då:

- Drivningarna: helt ok. Fint tempo, lägger sig själv när hon kommer för nära.

- Cirkeln: Över lag BRA, har börjat med att stanna själv och springer inte hela vägen till nytt kommando. Har säkert att göra med senaste dagarnas offensiva stoppträning. Blir lite het på gröten och lyssnar inte alltid på om det är vä eller hö jag säger.

- Fålla in: Jättefint! Härlig attityd, lydig, hörsam och tog fel riktning endast en enda gång. DUKTIG TJEJ!

- Fösning: Gillar inte ledartackan och vill gärna vika av när hon tar fram gamhalsen och tittar bakåt, men med pepp blir hon genast bättre.

- Hämt: Gjorde ett på 40 meter (cirka) när Katarina höll fåren. Jag bestämde mig för att hundrackaren inte skulle få en chans att ignorera stoppet så jag sprang upp lite o mötte. Hon lade sig som ett ljus!!!! Härligt!

- Stoppen: Ignorerade det en gång, då blev jag tokarg o hon såg väldigt förvånad ut. Sedan satt de bra.

Summering: Ett härligt pass! Flaxa var i gasen men kontrollerbar.

juli 23, 2008

Stoppen var det ja...

Tränat hos Eva idag. Jag fick springa vill jag lova. Fröken blev väldigt paff när jag kom kutande så fort hon inte tog mitt stanna. Här har vi att jobba på alltså, jösses! Annars ser jag flera fina tendenser men de överskuggas liksom av bromsproblemet, hehe. Jaja. Bara att kämpa på! Hur som gör hon fina framsteg och får allt mer avslappnad känsla till djuren. Underbart att se!

juli 22, 2008

De där förbaskade stoppen

080722_5.jpg

080722_6.jpg
Simon och jag hjälptes åt att röja lite i hagen, det är så högt gräs på vissa ställen att hunden inte ser fåren när man tränar hämt.

Vallade ikväll, första gången på en vecka. Var lite orolig för Flaxas attityd nu efter uppehållet, men oj vad fint hon betedde sig! Hyfsat lös i rörelserna och mycket lyhörd. Men stoppen på långt håll, nja. Vi måste nöta dem.

Har visslat in stoppet och det fungerar fantastiskt utom i lite skarpa situationer, då skiter hon i det. Får träna mer på det. Otroligt hur fort hon lärde sig visslan dock, häftigt. Tror inte jag ska vissla mer förrän hon lyder 100 % på muntligt kommando.

Gjorde några "längre" hämt idag, kanske 60 meter. Fungerade asbra och hon hade fint djup. I morgon ska jag träna hos Eva innan jag åker till Ultuna med Ila, ska bli intressant att se om jag kan få till ett hundrametershämt med bra utförande. Så sjysst av Eva att låta mig träna på hennes fina stora marker, jag har svårt att få till de där långa hämten i vår hage. Och även om man inte ska träna det för mycket så vill jag att min hund ska ha god erfarenhet av det jag ber den göra på VP:t sedan.

juli 14, 2008

Vallat för Gail

080714_liz.jpg
Gails härliga Liz! Bilden stulen från Gails webbsida.

Idag kom Gail till vår hage och drillade Simon, Jenny och mig. Hur gulligt var inte det då? Det var skoj att se hennes Liz (Killiebrae Liz) som Åhza pratat så mycket om. Hon var lika ball som jag förväntat mig! Skoj att se!

Gail hade kanontips till mig:

  • ju längre Flaxa får springa på cirkeln ju fortare går det. Täta stopp = lägre fart.

  • fick tips om hur jag med ett steg emot Flaxa och med kroppshållningen får henne att inte ta mark i stoppen på cirkeln

  • när hon själv bjuder höger - skicka vänster! (och vice versa)

  • inte säga nej utan när det blir fel i tex hö/vä så först stopp och sedan nytt kommando

  • inte säga nytt kommando utan låta henne tänka lite. Om hon inte går upp på höger säger jag genast ett nytt höger. Istället ska hon få lite tid att tänka, det kan också få ner tempot om hon märker att jag inte kräver att allt måste gå i 190 knyck (agilitytänket bort).

Det var väldigt lärorikt att valla för Gail, hon arbetar på ett så trevligt sätt med hundarna och plockar fram det bra hos dem utan att vara brysk. Häftigt! Vi bokade genast upp två kvällar till, när man har chansen måste man ta den!

Döv hund

HAHA! Flaxa har blivit döv. När hon är tillräckligt långt bort eller har för hög fart hör hon inte mina "stanna". Konstigt va? Kanske får bli en koll hos veterinären så att öronen fungerar som de ska?
Nej då... tillbaka i träningen och inte släppa igenom ett enda ignorerat stopp bara. Ska faktiskt lyda Evas råd nu och vissla in stoppet. Får börja redan ikväll. Har precis varit en sväng hos Eva och tränat längre hämt. Om man bortser från att hon inte stannar, är hämten faktiskt inte helt pissiga. Ikväll kommer Gail och drillar oss i vår hage!

juli 13, 2008

Tränat i hagen

Ett vallpass i hagen ikväll. Kändes som månader sedan men vi vallade faktiskt i torsdags! Börjar nog bli lika beroende av vallningen som av agilityn!

Cirkelträning idag. Slarvat med den den senaste tiden och fått en allt snävare Flaxa som följd. Det är inte kul. Blir massor av denna träningen nu, det måste befästas mer än jag gjort. Arbetade verkligen igenom henne idag och fick kanonresultat efter ett tag. Det är bara att kämpa på. Jag har betalat VP:t nu. Känns jättespännande och roligt och läskigt!

juli 12, 2008

Bra att blotta sina svagheter på film...

080712_2.jpg
Flaxa i slalom, tungan ute som vanligt! Foto: Martin Agfors

Jag lade ju ut film på min smått kaotiska delning häromdagen. Det resulterade i att Gail Fawcett mejlade mig och undrade om hon skulle hålla lite privatkurs i vår hage. Jamen tjena mittbena, har påven roliga hattar? Så på måndag kommer Gail och drillar mig, Simon och Jenny i vallningens sköna konst. Gud vad skoj!

juli 09, 2008

Delning utan stilpoäng

Men å! Anneli och jag stressade till hagen för att hinna ett kort pass innan hon skulle jobba natt. Vi hade alltså extremt kort om tid. Och vad händer? Jo en av våra nya tackor som är rejält kaxig, börjar stampa i marken och skrämma slag på Otto. Otto var jättelugn och sansad och det fanns ingen anledning för henne att börja sådär. Men går det så går det.

I alla fall tog jag beslutet att vi skulle dela av tanterna i en grupp utanför fållan och tjockskallarna i en grupp. Det var lättare sagt än gjort, jag har ingen aning om hur man gör en delning smartast och hur man ska tänka. Men skam den som ger sig. Filmbevis (notera hur kärleksfullt Anneli garvar åt mig):


08-07-09 En otippad delning utan stilpoäng from Anna on Vimeo.

Delning står högt på önskelistan över saker jag vill lära mig, kan ni förstå varför?

Gjorde även en fålla in som även den präglades av lite stress och hets, men det gick hyfsat ändå.


08-07-09 Fålla in from Anna on Vimeo.

juli 08, 2008

Låtsas-VP

080708.jpg
Flaxa ligger i sitt nya ursnygga halsband och väntar på att få valla.

Idag har jag och Flaxa varit hos Eva och gått en VP-bana. Det gick åt helsike med hämtet, vilket naturligtvis beror på att jag inte tränat det så mycket som jag borde. Det ska det bli ändring på nu.
Så här blev poängen med Eva som domare :

Utgång 13 av 20 p ("Snäv")

Upptag 1 av 10 p ("Bryskt")

Framdrivning 0 av 20 p ("Tappar djur")

Fösning 9 av 10 p ("Ett stopp, bra!")

Drivning 15 av 20 p ("Stor krok första ben. Bra!")

Fålla in 5 av 10 p ("Jagar lite. Bra jobbat")

Fålla ut 10 av 10 p ("Perfekt!")

Omdöme: Bra jobbat! Träna hämt (djup och stopp) så blir det kanonbra.

Summa: 53 p

Som sagt skulle vi fått bryta om det varit ett riktigt VP med det hämtet. Men för övrigt var det faktiskt helt okej! Vid fållan fick jag krångel men lyckades för första gången reda ut det med hedern i behåll. Annars har det gått åt pipsvängen när något eller några får smitit bredvid.
Flaxa var rätt het och kan tagga ner mycket mer än idag men jag lyckades ändå hålla henne på mattan (förutom i hämtet då).

När vi var klara tränade vi några hämt på längre och längre avstånd och kom väl upp i 80 meter i alla fall. Ska träna massor på det och får träna hos Eva nu fram till VP:et. Har ju vägarna förbi rätt ofta eftersom jag har klippkort på Ultuna!

Det var verkligen toppenskoj att få prova en hel bana så här. Jag kände mig inte så panikslagen som jag trodde, hihi. Fick massor av kanontips på hur man ska tänka som jag förhoppningsvis kommer ha ringande i skallen när det väl är dags.

juli 07, 2008

Regnvallning

ÅÅÅÅ vad bra får vi har nu! Full fralla och inget gratis. Toppen!
Idag gjorde jag en fålla in och tänkte på det Eva tjatat på mig om: Titta på FÅREN inte HUNDEN. Testade idag att knappt kolla på Flaxa alls utan bara fåren och kommendera henne efter vad de gjorde. Tog det jättelugnt och väntade ut, väntade ut, väntade ut. Det fungerade jättebra! Om man bara har så mycket is i magen sedan när det gäller också!

Simon ställde ut fåren åt mig för att jag skulle få träna hämt. Först tjuvstartar hon tio gånger i rad. Varje gång jag säger "Lägg dig" drar hon. Assnygga utgångar. Helsikes hundjäkel! Tog tillbaka och gjorde om. Vet inte hur jag ska komma åt det där. Kanske sluta säga lägg dig, det betyder uppenbarligen stick i väg i hennes huvud. Testade säga ligg stanna istället, det fungerade....får se hur länge det fungerar... jäkla dårhund...

I första vänsterskicket skar hon och det rejält. Jag blev galen på henne och hon fick stå ut med en rejäl utskällning och ett 30 meters "gå bort". Sedan andades jag lite och vi gjorde om. Och satan i gatan vad bra det gick, både vänster- och högerskicken. HÄRLIGT!

Hon kändes överlag jäkligt trevlig för att inte ha vallat på ett par dagar. I gasen ja men hon lyssnar riktigt bra. Ja förutom på "lägg dig" i skicken då.

Säger det igen: vilken rolig fårgrupp vi har nu. Hundarna får verkligen jobba! Tack Ann för att vi fick köpa "tanterna" av dig!

juli 04, 2008

Fantastiska Flaxa

080704_valla.jpg

Var och vallade en kortis i går kväll, ville kolla till fåren efter den dramatiska dagen.
Jösses vad duktig Flaxa var. Hon börjar alltmer förstå vad jag vill i utgångarna och jag får allt färre crappy starter.
Hon var bara hur go som helst igår och gjorde så mycket snygga grejer, bland annat ett låååångt, kontrollerat toksnyggt hämt. Blev helt enkelt tvungen att bryta efter ett par minuter bara, insåg att "Nu kan det bara bli sämre"... Bra va, att bryta i tid? :-)

juni 29, 2008

Vallat efter klockan

Idag satte jag klockan på alarm så att jag bara vallade i 6-7 minuter i taget och sedan en rejäl paus. Jag kör slut på lilltjejen annars!

Idag låg fokus på att få henne att förstå att även vid fålla in-arbete och liknande lite "pressade situationer" betyder vänster respektive höger aldrig "tre steg fram och sedan lite åt höger/vänster". Utan verkligen tvärsväng vänster/höger.

Jag har nog slarvat lite här i träningen, för när hon har avstånd till djuren gör det inte så mycket om hon gör dåliga starter. Men i närarbetet är det skillnaden mellan katastrof och att lyckas om hon verkligen startar snyggt 90° eller om hon slarvar.

What you click is what you get säger man ju, även om jag inte klickertränar i vallningen så får jag ju det jag tillåter och belönar (belöning = fortsätta arbeta). Så skärpning åt mig.

Efter lite slit fick jag jättefina genombrott och hon arbetade SÅ himla bra att jag bara ville slänga vallstaven och springa och pussa på henne mitt i arbetet, hahahaha!

En annan sak vi måste arbeta med är starterna i skicken. När jag lagt henne ner och säger stanna för att få henne att visa att hon tänker rätt (utåt) så startar hon själv, när jag inte hunnit säga något. Och det JÄVLIGA är att hon alltid gör det så sjukt snyggt så man står handfallen och ser henne göra perfekta utgångar men utan kommando. Det är inte lätt! Men jag MÅSTE ta tag i det och lära henne att inte dra iväg själv. Det blir ju helt ohanterligt.

Det känns som att vi efter en intensiv vallvecka har nått fram till fina framsteg. Oj vad spännande att VP:et närmar sig!

juni 27, 2008

Nattvallning

080627.jpg

Ja det blev det nästan idag när jag kom iväg så sent till hagen. Körde lite småhämt, putsade lite i fållan, jobbade massor med höger/vänster även i situtationer där det är "fel" logiskt, så att Flaxa ska lära sig koppla på öronen och lyssna på vad jag säger och inte bara stirra sig blind på fåren. Vi hade en jättetrevlig stund i hagen och hon var så duktig så, gjorde massa skitsnygga och bra grejer och fick massor av beröm för detta. Glad hund och glad förare!

juni 26, 2008

Lite vallning hos Sven

080626.jpg

I dag var jag och Simon hos Sven och blev lite drillade i fårhagen. Det var nyttigt och jag fick med mig en hel del träningstips hem. Simon var också toknöjd efter passet. Kul!
Det som jag känner spontant är att det är lite svårt att träna realistiskt på våra får för tillfället. De är så trööööööööööga och sjukt tama och kletiga... Vi får se hur det blir med dem efter sommaren, hur de andra i fårgruppen känner och sådär. Vi har ju inte bestämt om vi ska behålla dem eller inte till hösten. Men jag vill ha in piggare får om jag ska förbli fårägare över vintern. Nu ska vi "banta" dem lite, de har blivit riktiga tjockisar här i sommar och det gör dem inte snabbare förstås...

Ila går bättre på benet och jag funderar på om våra långa sovmorgnar (vaknar vid tolv om dagarna!) har ställt till det eftersom hon inte får sin första smärtstillande förrän typ vid ett... veterinären ringde aldrig idag, jag får avvakta och se hur det blir i morgon. Hur som så är Ila bara sååååå himla go just nu och överöser oss med pussar och är mysigast i världen.

juni 24, 2008

Det är nog ingen fara...

...med Ilas ben. Hon går på det igen. Och jag vete sjutton om det är så snett som jag trodde? Jaja.

Ett pass i hagen i kväll och jäklar vad vi jobbade. Kändes över lag väldigt bra, men oj vad vi måste nöta höger/vänster i lite trängda situationer. Hon slänger sig gärna iväg utan att lyssna på vad jag faktiskt säger. Där måste vi nöta, nöta.

Och jag måste lära mig sluta i tid, stackars Flaxa vart helt, helt SLUTKÖRD...

juni 18, 2008

Vallat hos Marie

Var en sväng och vallade hos Marie, det gick inte så lysande... vissa grejer var bra men överlag kändes det rätt käst faktiskt. Bland annat för tajt Flaxa i hämten. Dock gick drivningarna toppen!!!! Och fösningen också.

Måste verkligen träna hämt så hon förstår vad jag vill där, idag betedde hon sig oerhört förvirrat... nyttigt att komma bort på andras får!


Marie visar hur en VP-bana ser ut i miniatyr! :-D


Marie och Jen i fållan.


Flaxa ligger vid fårhuset och kikar.


Utsikt över ängarna.

juni 16, 2008

Vallkurs

Idag var sista gången på vallkursen, eller näst sista men jag missar sista. Vi hade jätteskoj men lite förvecklingar blev det allt, stackars Eva fick leta får över halva Almunge... Och jag skulle "hjälpa till" och sedan fick Eva även leta efter mig över halva Almunge...

Jaja. Det kanske inte låter så, men det gick himla himla bra idag!!!!!! Det var fantastisk känsla att kliva in i hagen och veta att vi KAN göra en vettig drivning. Och det gjorde vi! Flaxa hade jättefin attityd och arbetade hur bra som helst med mig i både fösning, drivning och små hämt. Helt suverän känsla. Vi tränade lite fålla in och det var svårt men sjukt roligt.

Vi bytte flock efter ett tag och fick valla på för oss helt okända får, och jajamensan Flaxa gick lika fint med dem. Det var nog en 8-9 stycken varav en var en stursk tacka med lamm. Riktigt roligt och nyttigt, man vill bara mer mer och mer.... Nästan så Flaxa tröttnar innan mig! Hahahaha!

Fösningen går verkligen bättre och bättre och drivningen har som sagt landat. Något vi däremot måste träna masssoooooooooor på är längre hämt och fålla in... fålla ut går skitbra. Men våra får är så inkörda, de skuttar in i fållan utan någon ansträngning alls, så den är svår att träna själv: Men som det ser ut blir det träning både hos Marie och Eva innan midsommar så det är ju bra - de har nog inte riktigt lika "väluppfostrade" får som vi har ...

Det har varit skoj att lära känna de andra på vallkursen! Vi kämpade ju ihop i bitande kyla, regn och miserabla förhållanden i vintras på första kursen. Och nu sitter man i sommargräset och bara njuuuuter av kvällarna hos Eva. Man minns knappt de långa, svinkalla eftermiddagarna när man tröstlös åkte hem med genomfrusna fötter och en övertygelse om att man ALDRIG skulle kunna valla på riktigt... En fin resa vi har gjort allihop, hoppas på att träffa flera av dem igen!

Sa jag att Flaxa är fantastisk? Hon är inne i en mönsterelevperiod tror jag. Ja förutom någon bowlingsprängning här och där men de beror på att jag inte ser att situationerna är för svåra för henne.

juni 15, 2008

Vallning med Marie

Ja idag var det dags att få sällskap av Marie i hagen! Jätteroligt! Vi gick kurs ihop i vintras och hon har hjälpt mig med massor av guldtips som gett fina resultat på Flaxa.
Vi tränade lite blandat idag, lite små hämt och drivningar och försningar. Drivningarna gick supergalant, inte klokt att en polett kan trilla ner sådär snabbt... över lag betedde hon sig skitbra i hagen och var jättetrevlig att arbeta med. DUKTIG TÖS!!!!!!!!! Det är så roligt med vallningen, vi gör fina små framsteg hela tiden. Tänk vilken härlig vallhund jag fick i Flaxa, jag som "aldrig skulle hålla på med vallningen"...

juni 14, 2008

Eftersom vi ändå passerade hagen...

... på väg hem från Rådmansö så skuttade jag, på nåder av Oskar, in och vallade tio minuter. Jävlar vad bra det gick. Gjorde några hämt och hon lade sig mycket fint i balansen och fick då genast ett fram som belöning för lydigheten. Drev lite också och det gick hur galant som helst. Vågade mig till och med på att driva utmed staketet på deras upptrampade stig mellan lilla hagen och matplatsen. De har ett sjukt drag där så det ställde stora krav på mig att hålla fronten. Tappade dem en gång men sen gjorde vi om och då gick det bättre. Bra att öva på det också, även om man kan hoppas att få får på vp:t som inte har det draget att de galopperar i full kareta vid drivningen... Hehe.
Duktiga duktiga Flaxa! I morgon hoppas jag på att få med mig Marie till hagen! :-)

juni 12, 2008

Att något så svårt kan vara så enkelt!

080612_gefan.jpg

Drivningsångesten är B.O.R.T.A !
Jag blev såklart sugen på att testa Maria Trillers tips och TA MEJ TUSAN vad det fungerar bra.
Vad var tipset? Jo att med min vallstav (Hej Vägverket ) helt enkelt hota Flaxa om hon går för nära och trycker på för mycket - vilket ju varit vårt stora problem. Så ett kast med staven mot henne och ett argt HEY fick henne att reglera avståndet mycket bättre. Sedan räckte det att "hytta med staven".

Hur enkelt som helst kan man ju tänka, men min bristande erfarenhet såg inte att pisken eller mitt ständiga stoppande bara eldade på henne. Nu får hon en orange vägverketstav slängd framför näsan om hon går för nära i stället och satan i gatan vad hon hittade fint tempo!

Helt otroligt! Hon drev och drev och drev och drev och var SÅ duktig även om jag fick påminna henne en del. Men ändå - 1000% förbättring tack vare två minuter hos ett proffs.... hallelujah!!!!!!!!!!!!!!!!!

Här är två filmer från idag. Flaxa arbetade MYCKET fint och hade en härlig attityd rätt igenom! Kanonnöjd med min tös!


08-06-12 Drivning from Anna on Vimeo.


08-06-12 Småfnul i hagen from Anna on Vimeo.

juni 11, 2008

Träningsträff

SULVK anordnar träningsträffar hemma hos medlemmar och idag var jag iväg på en sådan. Skönt att få skingra tankarna på Ila lite och vi behöver verkligen träna på andra får än våra egna. Denna träffen var hemma hos Maria Triller i Skyttorp och på träffen var bland annat Maria Enfeldt och Lena med Lovis samt en man jag inte riktigt fick reda på vad hette ;).

Maria T hade jättebra idéer om Flaxa och med ett enkelt grepp fick hon henne att göra snyggaste drivningarna jag sett... inte klokt att en kunnig person direkt kan gå in och rätta till flera månaders "fel-slit" . Det var en fantastisk känsla och jag är så tacksam för hjälpen. Sedan tränade Maria E och jag, med Maria T:s hjälp, små hämt på ett jättekäckt sätt. Skoj, jag suger i mig all ny kunskap. Det är roligt att lära känna en ny värld, agilityn kan man ju utan och innan nu. :-)

Flaxa blev rätt tänd av att komma till andra får och jag hittade inte riktigt attityden förrän på slutet. Nyttig erfarenhet!

juni 09, 2008

Tjatigt men...

...vallningen idag gick URBRA. Gud vad duktig hon är, tjejen min. Kom på en smart sak. De springer ju in i fållan själva, så det är verkligen meningslöst att träna fålla in där. Så jag valde ut några småbuskar o träd på olika ställen och låtsades att det var ingångar i fållan. Det fungerade jättebra. Flaxa lyssnar bra och Evas "Andas, ta det lugnt, läs av situationen" fungerar toppen!

Drivningarna går bättre och bättre. Hon är en fena på att läsa av draget och jobbar så bra. Hon lämnar inget åt slumpen utan blir ett får efter ser hon pliktskydligt till att alla hänger med.

Upptagen blir allt bättre också, de var smått hysteriska förut men nu har hon hajat att man kan dra i handbromsen även där utan att det går åt helsike.

Hon gör fantastiska flankeringar, vänster är favorithållet men höger är inte illa alls.

juni 07, 2008

Härligt kvällspass i hagen

Ringde Simon och så sågs vi hos fåren för lite träning.

Jag gjorde två stycken fålla in, Flaxa var lydig o mycket hörsam. Fåren är visserligen extremt lätta att få in i fållan men man ser ändå på om hunden är lydig eller ej. Ett vänster är ett vänster och ett höger ett höger, även om föraren krampaktigt står och håller i grinden och ser skitenödig ut . Men hon var som sagt himla duktig där idag. Har börjat använda "kom hit" mer och mer i närarbetet och det fungerar bra. Om det är rätt vet jag inte men det fungerar...

Sedan bestämde jag mig för att träna fösning, det är något riktigt åsidosatt i vår träning. Men jag har hittat en skitbra knapp, av en slump kom jag på att säga "gå nära" som är ett vardagskommando vi flitigt använder. Jävlar vad bra det blev då! Perfekta fösningar där hon verkade förstå väldigt snabbt att vi går inte upp och hämtar fåren, utan vi ska verkligen vara på samma sida. Duktig kicka!!! Simon och jag föste varsin gång och hade målet att få dem mellan två utpekade buskar. Skam den som ger sig! Det gick bra till slut men man semestrar inte en sekund...

Sedan tränade vi på ett sätt som Eva tipsat om, man tränar sista delen av ett hämt. Man lägger hunden bakom fåren, sedan står ngn med fåren och själv går man iväg bort så att man har hunden längst bort och fåren emellan sig, som i ett hämt alltså, när hunden kommit i balans. Sedan får hunden driva dem till dig och här kan man öva lite på tempot, Flaxa blir gärna så ivrig så hon trycker på så att fåren kommer i skengalopp emot en... det gick hur bra som helst och både Charlie och Flaxa jobbade urfint!!!

Sist ville jag känna på vår akilleshäl - drivningen. Och det gick JÄTTEFINT!!! Jag kan inte slappna av och bara gå, men Flaxa hade ett fint tempo och tog mina stopp när det var nödvändigt. Hur fint som helst och jag fick med mig lite motivation att fortsätta träna. Jag har undviktit drivningen ett tag för att jag inte orkat bråka...

En jättehärlig kväll i hagen!!!! Flaxa är SÅ duktig!!!!

Men när jag hör klubba slå mot boll, rycker hela jag till och mår fysiskt dåligt... Det är inte klokt vad hjärnan lär sig associera. Kan förstå att till exempel hundar och hästar, som inte har förmågan att resonera med sig själv och tvinga sig själv att göra sådant de egentligen inte vill, kan bli helt knäppa av rädslor och nojor...

maj 22, 2008

Fantastiskt vallpass

Idag är jag på rosa moln efter fårhagen. Flaxa hade en helt underbar attityd och ett tempo i ALLT hon gjorde som jag bara sett glimtar av förut. Fantastiskt härligt! Tror knappt det är sant vilka fina framsteg vi gör. Idag var jag jättelugn och pratade bara med Flaxa i låg, låg volym. Gud vilken inverkan det hade. Coolt! Nästa vecka ska vi på träningstävling, gud vad läskigt!

maj 16, 2008

Otto i fållan

Här är Annelis Otto (REGV1668/2007) i fållan. Han är så fin och lugn med djuren. Inte för att jag kan så väldans mycket om vallning men att djuren är så lugna och harmoniska med Otto där inne är ju ett superbetyg. Tycker jag i alla fall. :-)

Utan stilpoäng i hagen...

... men det gick hyfsat... Skulle få in dem i fållan och det där är verkligen något vi måste träna på, men hon lydde mina höger/vänster perfekt idag och det var en skön känsla. Annars var hon rätt i gasen idag och blev svårare och svårare ju mer vi tränade. Borde nog ha brutit lite tidigare. Filmade lite, kommentera gärna (men jag vet om våra brister, så ni behöver inte skriva att "Hon verkar lite springig..." )


08-05-16 Fålla in - utan stilpoäng :-D from Anna on Vimeo.


08-05-16 Lite vallning from Anna on Vimeo.

maj 15, 2008

Otto med i hagen

080515.jpg
Flaxa i smygartagen.

I dag hängde Anneli med i hagen med sin Otto. Han har träffat får någon gång förut men Anneli har inte tränat med honom alls. WOW säger jag bara. Han var utrevlig. Tänd men oerhört hörsam, försiktig. Lätt för en nybörjare att hänga med på vad som hände så att säga. Han kändes supermysig på alla sätt. Vi började med att träna utanför fållan, men han klev sonika in själv och då fortsatte vi jobba där inne med lite grundläggande balansövningar. Han tog ut jättefint och höll sig borta från dumheter som att springa in och röja. Urtrevligt! Det där blir jätteroligt för Anneli att arbeta vidare med!

Flaxa då? Jo hon gjorde mycket bra och en del mindre bra. Vi arbetade mycket med fram idag. Det ser ut att bli smackningar tills jag går över till visslor. Hon går bra på det. Och det går att smacka både försiktigt, lugnt och BESTÄMT. Det har jag provat idag!

Har massor av saker att träna på, fick värdefulla tips från kursen i måndags. Men nu ska vi tävla agility i dagarna tre, när ska man hinna valla då? Kanske går upp tidigt och kör ett morgonpass i morgon innan jobbet. Får se...

I morgon fyller Ila 5 år! Jösses vad tiden går fort...

maj 11, 2008

Framåtträning

En kortiskortis i fårhagen idag. Tränade bara på fram. Är ambvialent. Vet inte om jag ska ha muntligt "fram" eller smackningar? Fram har hon en tendens att explodera på, men smackningarna ignorerar hon när det blir jobbigt. Ligger bara kvar och ser glad ut liksom...

Smackningar är svåra att göra med bestämdare röst och variera... jag kanske ska fortsätta med fram... och lära henne att inte explodera? Men smackningarna känns bekvämare, fram känns så konstlat. Oavsett vilket kommando jag kör så är det mycket träning innan det verkligen sitter - det behöver verkligen nötas så att hon förstår att det ALLTID betyder rakt fram mot flocken och inte flankera åt något håll.

Hon verkar inte vara en hund som har svårt för delningar, är min spontana analys. Idag blev det en när vi körde fram, telningarna sprang åt varsitt håll. Och hon bara "Jahapp okej dådå." och verkade inte ett dugg stressad eller illa till mods över att ha två flockar. Vet inte om det är bra eller dåligt ...

maj 09, 2008

En stund i hagen...

080509_2.jpg

.... ja det blev en rätt lång visit idag, för det var dags att tömma ur karet och byta vattnet. Vi hämtar vatten uppe vid klubbstugan så det blir lite bök och stök. Men jag bar vattnet (40 liter) och Flaxa diskborsten. Denna eminenta duo lyckades fint! ;)

Lite vallning hann vi med också.
Innan vattenhämtningen föste vi ned tjejerna i 25:an och där gjorde hon en så jävla bra drivning att jag slutade i tid och tokberömde och myste och hade det gott en stund. Efter vattenhämtet hade jag inte tänkt köra något mer men blev så sugen på att filma och visa på bloggen hur långt vi faktiskt kommit nu.

Hon gjorde ett lite stökigt högerhämt där hon fick leta reda på dem i dungen, så det gick lite fort. Men ändå helt okej. För två veckor sedan skulle jag inte komma på tanken att skicka henne så här, så jag är GRYMT stolt över våra framsteg!!!!!!!!!!!!

Högerhämtet:


08-05-09 Högerhämt from Anna on Vimeo.

Sedan gjorde jag ett vänsterhämt. Hon springer jättefint ut vänster o springer utmed staketet o lyssnar superfint på mig. Mycket bättre tempo än högerhämtet, men det här är inte lika stökig miljö heller.

Vänsterhämtet:


08-05-09 Vänsterhämt from Anna on Vimeo.

Å vad jag är stolt över min skrutta!!! Tänk vad snabbt det går framåt med vettig, kontinuerlig träning!

maj 08, 2008

Lite vallning igen

Idag lös djävulen i Flaxas ögon när vi kom till hagen och vallningen blev därefter. Men- jag är nog lite hård. För tempot och flankeringarna hon har och gör nu är ändå hundra procent bättre mot för en vecka sen. På slutet såg det riktigt fint ut faktiskt. Men jag är glad att jag ska gå fortsättningskurs med start nästa vecka. För jag får inte riktigt grepp om drivningen, saknar målbild där och framförallt så har jag svårt att analysera vad som blir fel ibland. Ska bli tokskoj med kurs igen!

Gammal men sjukt rolig

maj 07, 2008

Funkisragg och kort vallpass

Sektormöte ikväll och fokus på funktionärsraggning. Uj uj. Det var inte lätt, alla har ju så mycket att göra. Vi raggar vidare. Som det ser ut kommer vi ha cirka 1100 starter på vår tävling 6-7 juni. Det är inget man ror i land i en handvändning.

Innan sektormötet hann jag med ett kort vallpass. Fåren skuttar ner till 25:an själva nu när vi kommer, haha! Körde lite drivning och det går bättre och bättre, sakta utvecklar Flaxa ett allt lugnare och mer behärskat tempo. Himla roligt att se! Hennes flankeringar börjar också bli fantastiska - i mina ögon i alla fall. I dag sa jag vänster, varpå hon drar ut vänster, håller sig mot staketet och gör en fin vid båge runt flocken tills hon är i balans och då börjar hon driva den mot mig i hyfsat tempo. Kunde gå lugnare där och det kommer det också göra med mer träning. Men bara att man kan skicka på små hämt är ju precis hur ballt som helst!

Det är skönt att kunna nå fram och se att hon utvecklas genom att jag är envis, inte genom att jag går in och dominerar så jäkla mycket som jag försökt förut. Hon blir bara stressad av det och springer mer. Bättre för henne är att hon, när det blir fel, får ett "gå bort" eller ligg och så börjar vi om. Jag har också kunnat berömma i hagen utan att hon flippar ur.

maj 06, 2008

Dumdristig eller modig?

Gissa vem som anmält sig och sin border collie till vallprov i höst?

maj 05, 2008

Lugnare tempo...

... I drivningen var jag ute efter i hagen idag. Det gick bättre och bättre under vårt korta pass. Hon är inte lätt, det ska gudarna veta. Fårätardjävulen vaknar lätt i henne. Men idag såg jag en härlig förbättring som jag ska jobba vidare med.

I kväll ryker nog Ilas päls. Det fungerar inte av två skäl: ett, hon blir svettig i all päls. Två, hon får kopiösa mängder fästingar man inte ser i allt trassel.

maj 04, 2008

Vallat med bravur

080504.jpg
Idag när jag kom till hagen låg två av fåren och sov vid vattnet - jag blev först livrädd och trodde de var skadade. Ni ser resten av gänget långt bakom dem - hej flockdjur? När jag kom gående, reste de på sig och sträckte på sig som en hund och STRETCHADE *asg* Hur gulligt som helst.


Idag bestämde jag mig för att nu jäklar ska vi ha ett bra pass i hagen! När hon inte tog stoppen, bröt jag en eller två gånger och visade med det (inte fortsätta jobba) att det inte var okej. Och det gick superfint! Lite rally men på rätt väg. Gjorde långa pauser mellan de olika småjobben och det var jätteeffektivt - hon hann inte gå upp så i varv.

Jag körde en drivning ner in i 25:an och det gick ganska okej. Hon trycker gärna på för mycket så att fåren springer förbi mig. Vi rättade till det men målet är förstås att hon ska känna av själv var gränsen går. Nu får hon ju belöning för felbeteende i och med att hon får hämta tillbaka fåren när hon trycker på för mycket. Drivning är något vi måste lägga ner mycket tid på! Jag har förstått att det är viktigt att jag håller positionen och visar Flaxa att jag klarar av att hantera min del, men om hon fortsätter elda på då ändå? Svårt. Vi får fila vidare.

Inne i 25:an körde jag lite balansering och lite mer driva. Det gick bättre än ute i stora hagen men som sagt- hon är för på. Innan vi gav oss lät jag henne göra lite fråndrivning. Hon älskar verkligen det, och har ett kanontempo! Vänster och höger sitter allt bättre- de ställs ju på sin spets när min position inte hjälper till. Min lilla radiostyrda råtta!

april 30, 2008

Vallat på bä:na !

080430.jpg

Sådär, nu har jag varit och vallat på fåren för första gången! Det gick TOKBRA!

Jag var lite nervös för hur jag skulle få in dem i fållan, men det gick asbra! Jag ställde mig vid grinden i fållan och dirigerade Flaxa, jäklar vad hon jobbade fint. Började med att köra ett pass i fållan för att hitta attityden och det gick över alla förväntningar - hon var jättefin.

Sedan kom Simon och vi föste ner fåren till fejk-25:an för att ställa fåren i ett hörn och träna höger-vänster-flankeringar. Gick asbra! Det blir lite spring, det blir lite knas ibland men oj vilka framsteg vi gjort ändå. Sedan kom Åhza och Leoni och vi släppte ut fåren i stora hagen och jag fick SMS om att Jenny var på väg. Så då fick Flaxa göra ett ordentligt jobb med att hämta dem och ta upp till fållan igen. Oj vad bra det gick. Lite fort och sladdigt, men helt korrekt. Hon gjorde fina flankeringar efter att jag kört lite blomman. Det är tempot vi behöver jobba på. Mycket. Men det känns ändå som att vi är på tokrätt väg! Flaxa var så härlig idag!

Det är bra att fåren är så unga och väcker moderskänslorna i en och att vår hage är så knölig för man blir jätteförsiktig och låter inte hunden busa till det något.

I morgon 05:50 bär det av till Gävle!

april 10, 2008

Träna efter jobbet

Det är så skönt med hindren tillbaka på klubben. Åker förbi en sväng efter jobb och dagishämtning och tränar kort med hög belöningsfrekvens. Tjejerna älskar det och det blir toppenträning motivationsmässigt.
På söndag är det inoff i Kista. Åker bara om det blir okej väder.

På lördag ska vi äntligen bygga vår fårhage! 150 stolp är inhandlade, golfklubben har städdag och delar av medlemmarna ska hjälpa oss att stängsla. Spännande. Har inte vallat på evigheter och är riktigt sugen att ta upp det igen - men jag har inte haft tid! Det har varit utbildningar och tävlingar och... jo i tisdags var det sista gången på kursen men Flaxa var som befarat helt övertänd efter denna period av ingen vallning alls, så vi fick inte mycket vettigt gjort. Blir toppen att pula själv i sommar och kunna träna ofta och när man har tid.

Känner mig väldigt nöjd med kurserna jag har gått, har fått en fin grund att stå på och träna vidare på ett tag innan det är dags att utbilda mig vidare.

Ila är så himla himla ärtig och gullig i sin frisyr så det är inte klokt! Får se hur länge hon får ha pälsen kvar. Sätter ju inget fästingmedel på henne, eftersom hon inte tål det. Flaxa har fått TRE FÄSTINGAR på en vecka! Satte faktiskt Exspot på henne ikväll.

mars 13, 2008

Stolp beställd

Skickade iväg beställningen på stolp igår. Tänk vad galet- vi gör verkligen detta! På lördag ska vi i fårgruppen träffas och köra nät och lite annat till marken vi ska stängsla in. Kul kul.

Och får är antagligen klart också, ska köpa fem tackor av Jasna på kursen. Några går fortfarande med sina mammor och några skildes från mammorna förra året. Lite vallade på. Toppen ju!

mars 11, 2008

Bilder från idag

Jasna fotade lite!

Fösning och drivning och välförtjänt skäll från Lottie

Vallningskursen idag gick galant. Mycket kvar att träna på men vi går hela tiden framåt. Det som var mest fascinerande idag var ändå Flaxas spontana APSNYGGA flankeringar. Man dregglade liksom lite. Och började fantisera om att en dag kanske kunna starta vallprov trots att det känts som ett ouppnåligt mål ibland där i leran och regnet...


Vi föser för första gången på riktigt. Det var klurigt men jag ser ju på filmen vilka fel jag gör. Så det blir världsklass nästa gång!


Jag rör mig lite långsamt och Flaxa är lite för ivrig. Men det ska nog blir bra till slut. Den som hör av Eva ropar exakt 1 minut in i filmen får en pokal.
Kul att jag nu kan använda min Flaxa kom-vissling med fåren. Mer översättning av kommando till visslande än så blir det nog inte innan allt faller på plats.

Jag känner mig upprymd inför vår vallning trots att jag är käs nybörjare. Jag vet att jag inte kommer att komma till SM med min första hund, men jag är ändå stolt över vår utveckling hittills. Vallproffs fnyser säkert åt oss men det bekommer mig inte.

På tal om vallproffs msn:ar jag med Lottie en del nu och hon sa följande när hon såg filmerna från idag, det är en del skäll och lite medhårsklappningar:

"Om vi alla var tydligare när vi vallade hade det varit mindre missförstånd. Flaxa ligger en stund men går upp verkar det som innan du gett kommando. Det blir framåt, fort, stanna , framåt stanna framåt. Där är inget sakta lixom."

"Du får henne nästan att tailturna när hon vänder sig mot dig i en högersväng... Tailturn = snurr med svansen mot fåren.... absolut förbjudet! "

Men sedan kommer lite medhårs:

"Hon flyger ju inte in o biter, verkar väldigt väldigt lätt!!! du har tur som fått en så fin hund!!! ;) Jag ser att hon inte är killertypen precis."
"Hon ser väldigt lätt ut. alltid intressant med lätta hundar, ser väldigt naturlig ut!"

Det är roligt att få input från ett proffs (jag menar, kvalar man in till SM med fem hundar är man grym i mina ögon i alla fall) så där, hellre att få ärlig negativ kritik än folk som skrapar med foten i marken och tittar bort... eller hur?

mars 09, 2008

Vad gör man en regnig och blåsig dag...

080309.png
Foto: Marie Söderberg

... om inte tillbringar den i fårhagen? Hihi. Åkte till Marie idag, som tränade med hennes två, Jen och Cory, och jag kämpade med Flaxa. Det gick riktigt bra till slut. Har insett att jag får försöka gå en annan väg än den via verktyg. Just nu hetsar det bara upp henne att försöka springa ifrån kraven. Jag når inte in. Det var skitbra i början av träningen men nu känns det som att det är andra knappar jag måste trycka på för att hitta känslan och rätt attityd.

Det var i alla fall en toppenträning. Jag lade tokfokus på att få rätt tänk i flankeringarna och nöta vänster-höger. Det känns bättre och bättre där inne i hagen måste jag säga! :-)

Nu ska jag till gymmet och köra igenom kroppen. Sen blir det middag med Jojo, Bea och Tomas. Mys!

mars 02, 2008

Supervallarna...

080302.png

.... Åhza och jag har idag gjort nya framsteg i hagen!
Var hos Eva en sväng och fick till en skitbra träning där jag kom åt Flaxas attityd ordentligt. Härligt! Vi fick olika drivningsuppdrag tex "Runda den och den stolpen och stanna där och där". Supernyttigt och roligt, jag älskar att få konktreta uppdrag. Flaxa skötte sig himla, himla fint idag. Man inser hur mycket träning man behöver, för det är inga jättehopp i utvecklingen utan det är myrsteg åt rätt håll.

Liten ordlista för oinvigda:


  • Driva: Du går med / ev före fåren och hunden går bakom fåren när ni förflyttar er framåt.
  • Fråndrivning: Hunden driver fåren själv, du står still någon annanstans och kommenderar hunden tänkta vägen.
  • Fösa: Du och hunden går tillsammans bakom fåren och föser dem på så sätt. Du får inte gå framför flocken utan ni är ihop bakom.

Fråndrivning sysslar vi inte med alls ännu. Drivning är det vi gör mest. Fösa gör vi lite också men det är mentalt jobbigt för orutinerade hundar som tror att vi kommer att tappa fåren eftersom vi båda är där bak och inte ramar in flocken på något sätt.

Det kommer bli SÅ JÄKLA KUL att ha egna får i sommar att träna på! Då kan också vi bjuda tillbaka till de som lånar ut sina får nu vill till oss! Superskoj!

Känner mig fantastiskt nöjd med dagens träning. Så här bra har det inte känts på länge!!!!
Avslutar med en bild på Evas Sia som hämtar fåren ur hagen vi var i idag.

0580302_2.png


mars 01, 2008

I Bålsta och vallat

Idag for jag till kurskamraten Marie efter intagen frukost. Där blev det en stund vallning på hennes 6 jättesöta tackor. De blev springiga och tyckte Flaxa var en knasig prick, inte alls deras egna hundar ju.

Det gick... bra tror jag?! Jag fick inte ner henne i tempo riktigt men det var en hel del som var bra också! Vid ett tillfälle hade jag henne en 30-40 meter ifrån mig o ville ha henne vänster och hon VÄGRADE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vänster är jobbigt, det vet jag ju men SATAN I GATAN vad jag fick ryta i o bli förbannad!!!!!! Till slut gav hon sig o flankerade skitsnyggt ut till vänster. Där är det lite att jobba på! Himla kul är det i alla fall och Flaxa ÄR duktig.

Sög i mig så mycket fårkunskap det bara gick också - ska låna husbibeln Får på bibblan tänkte jag.

februari 29, 2008

Fullspäckad fredag och fårfunderingar

080229.png
Skitig o lycklig.

Innan jobbet i morse tränade jag lite hemma hos Eva. Jag var schweintidigt så jag fick ta ut fåren själv för Eva var inte ute ännu. Detta var något jag var oerhört nervös inför, fåren skulle alltså gå lösa cirka 5 meter från stallet till hagen. Såg framför mig hur de exploderade iväg åt varsitt håll och rymde åt all världens väg. Men icke. De trippade så glatt ut i hagen!

Träningen då? Jo. Det lossnade lite idag faktiskt. Det handlar om att få ner tempot på fröken. Och så mina placeringar förstås. Lade upp konkreta mål och gick t.ex en åtta mellan två föremål i hagen etc, för att få lite struktur i vad jag tränar. Med Evas MYCKET handfasta hjälp (hon tog armkrok och drog mig runt hagen fick jag äntligen kläm på det. Så nu är vi på banan igen, nu ska det tränas TEMPO!

Gjorde några flankeringar och vänster är svårt som vanligt. Men hon gjorde fina högerflankeringar, vilket jag förstås inte ser. Jag står och muttrar om hur dåligt det går och Eva bara "Men det där ser jättefint ut!" och jag står som ett levande frågetecken .

Jaja jag ska väl lära mig jag med.
Om allt klaffar blir det en jäkla massa vallning i sommar - jag och tre till ska nämligen skaffa får ihop! Mamma och pappa, sugna på att stolpa fårhage igen? Det var ju femton års sen sist!

februari 28, 2008

Vallningsfunderingar

Snart kommer agilitysäsongen igång på allvar. Det rycker i min nomadtarm. Längtar efter att packa iväg mig och hundarna för en långtävling. Det är så jäkla skoj med allt runt och att få ut och tokköra.

Men det blir ju inte lika mycket tid över till vallningen förstås. Jag ska försöka valla så mycket det går nu innan det drar igång. Som Eva tipsade om att det är smartast att fokusera en period på vallningen istället för att träna sporadiskt under en längre tid. Så nu har jag bokat in fyra vallningstillfällen. På en vecka. :-D Upp på hästen igen, eller hur var det?

Jag är så oerhört tacksam mot er som lånar ut sina får till mig. Utan får blir det svårt att träna, cornish rex-katter som smiter i all ära...

februari 26, 2008

Surpuppa!

I kväll har jag suttit som en riktig liten surpuppa och ätit Marylandkakor och sagt till mig själv att aldrig valla igen!
Inte för att det är något fel på min hund, ååå nej - hon är duktig som sjutton. MEN JAG ÄR SÅ JÄVLA KASS! ÅÅÅÅÅÅÅÅ!!! Hur svårt kan det vara att placera sig rätt, vara lite alert och tänka till? Nej stå mitt i hagen som ett jävla fån och vifta som en trollpacka bara. SUUUCK. Jag borde inte få ha hund.
Nu ska jag sura vidare. Och ta en kaka till.

februari 23, 2008

Vallträning

Just hemkommen från fårhagen! Flaxa hoppar numer själv i badkaret när vi kommer hem från vallningen, haha!
Jag och Simon har varit och tränat hos Eva, tack bästa du för att vi får låna fåren! Det GICK SÅ HIMLA BRA IDAG! Speciellt Simon och Charlie gör jätteframsteg!

Vi hjälpte varandra med att hålla i linan när det behövdes, tex för att få ordning på de "jobbiga" flankeringarna och för Charlies del att hålla honom på linjen och inte ge sig upp mot huvudena. Just nu är det vänster som är sååå svårt enligt Fröken Flaxa. Men en liten lina och mitt nytillverkade vapen (ridspö med prasslig påse på) gjorde susen.

Hon jobbade på jättefint men det går lite för fort. Det är bara så SVÅRT att tränga in i hennes hårda huvud, och idag surade hon också till en gång och skulle inte vara med längre. Då gick jag sonika och hämtade henne och sa att "Nu jobbar vi, sluta sura!" och sedan gick det bättre och bättre och BÄTTRE!

Både jag och Simon kände först i början av passet lite uppgivenhet - första gången vi vallade själva och man kände sig lite villrådig. Men det blev bättre och på slutet var vi dökaxiga . Det är otroligt skönt att börja förstå vad man håller på med! Och varför det blir fel när det blir fel. Och med gott samvete kunna gå på hunden och kräva att den gör rätt för att man är säker på att man själv gör rätt. Jag känner mig inte som en total idiot där ute i hagen längre, utan börjar haja. Sedan är det ju så att ju mer man lär sig ju mer finns det att lära sig, hehe, men ändå- en bra bit på väg!

Skoj skoj skoj! Nu ska jag ut på promenad med Anneli och Pudel. Rörelse är det bästa mot nackspärr säger de ju och det stämmer väldigt bra!

februari 14, 2008

Valla hjärtans dag

Ska skutta i säng men vill bara rapportera snabbt. Idag har Simon och jag varit hos Sven och fått privatkurs. Sven är väldigt duktig och
det var himla nyttigt och roligt!

Båda hundarna, framförallt Charlie faktiskt skulle jag vilja säga, gjorde fina framsteg. Han och Flaxa är som natt och dag! Flaxa är ett springmonster som vill MASSSOOOOOOOOOR och helst samtidigt och som är svår att nå och få ner på jorden.

Charlie är känsligare och behöver peppas mer för att våga ta för sig. Han var otroligt duktig på slutet idag när han fick jobba på lös flock. Skoj!!!! Han fick massor av beröm av Sven för hans fina djurkänsla o fållan bland annat.

Flaxa var galet springig i början o behövde tas ner ordentligt på jorden idag- så mycket att hon flera gånger sa "Då får det väl vara då!" och drog därifrån. Se det gick inte att skolka, upp på hästen igen. Sedan visade hon en mycket fin attityd på slutet. Nu hoppas jag på att få in ett träningstillfälle till innan nästa kursgång.

februari 12, 2008

Tre vallningsfilmer


Simon vallar med sin Charlie för tredje gången.


Flaxa och jag i fållan. Flaxas djärva stil in mellan fåren och staketet väcker beundran hos Jasna som skrattar gott i bakgrunden.


Flaxa och jag utanför fållan. Det syns kanske inte så väl på filmen, men Flaxa är fantastiskt lydig o tar mina vänster och höger som om hon aldrig gjort annat. Det går lite fort i fösningen men det är bara att jobba på. En fantastisk runda som avslutas med att jag säger till Eva att "Nä nu börjar jag snart grina så duktig är hon, jag slutar nog nu!"

WEEEEE!

Vallkursen idag gick så SJUKT JÄKLA bra! Har aldrig varit med om något liknande. Flaxa jobbade KLOCKRENT och lydde mina höger/vänster asbra och tog ut flankeringarna som om hon aldrig gjort annat!!!

Dessutom, i fållan var hon jättetuff och knödde sig emellan fåren och stängslet trots att det var jättetrångt. Oj oj oj! Jag är alldeles hög! Vilken fantastisk, ljuvlig underbar hund jag har begåvats med!!!

februari 08, 2008

Vallade i morse!

Klockan 06:25 satte jag mig i bilen och Flaxa rullade ihop sig som en kanelbulle i skuffen. Mot fåren! Klockan sju var vi framme hos Eva och sedan kämpade jag o Flaxa i fårhagen i en dryg timma innan det var dags att åka hem och jobba. Kan man få en roligare start på dagen??? Dessutom SKEN solen och det var en helt ljuvlig morgon. Eva bor så himla fint på deras härliga gård. Kan man inte få bli adopterad av Eva och Torbjörn... ? Hahaha!

Vallningen då. Jo, det var mycket som var bra, men jag får inte till flankeringarna. Hon går alldeles för tajt, vilket var lätt att förstå att det inte fungerar när vi fick ett litet uppdrag i stora, stora hagen där fåren kan kuta hur långt de vill, haha. Jag måste få henne att dämpa sig rejält och hålla ut mycket, mycket mer. Men det är klart - vi är ju nyyyybööörjare... men jag är så ivrig så det är inte klokt. Vill behärska det här mycket bättre än vad jag gör idag. Men, men. Det kommer. Är SÅ tacksam för alla de ställen som ploppat upp som jag får träna på - förut kändes det omöjligt att få tillgång till får!

I dag fick jag vid några tillfällen i alla fall den där sjukt coola föraningen till känslan av att ha en fungerande vallhund. Bara typ tre nanosekunder, men det kan jag leva på... ;).
Ser fram emot kursen på tisdag.

I morgon är det SBK Light och årsmöte. Förhoppningsvis. Boris mötte oss nämligen efter bion krokig som en makaron och jättelåg, verkar ha ont i ryggen. Vet inte vad han har gjort när han varit ensam (jagat katter högt som lågt?). Hoppas han sover bort det!

februari 05, 2008

Visselkurs

Idag var det dags för visselkursen! Fy bubblan vad skoj det var. Hade inga förväntningar alls och tyckte nästan det kunde kvitta, men nu hade man ju köpt den däringa visselpipan för 200 spänn .
Men alla onda aningar kom på skam, vi hade ASKUL!!!

Jag som inte fick ett ljud i pipan i början klarade av alla "grader" på visseltermometern. Okej, jag klarar inte att vissa låg-hög som ska bli vänsterkommando så småningom, men det kan jag ju lära mig. Ska öva som sjutton!

Coolast var på slutet när Sven visade med sin Roy och några fick prova att vissa på honom. Sjukt duktig hund. Man kan ju inte bli annat än ruggigt inspirerad! Har jag nämnt att jag tycker vallningen är rolig?

februari 03, 2008

Vallat och fikat

080203_1.png
"Var är fåren då?"

080203_2.png
Eva och Knut.

Gulliga Eva tog ju emot mig och Flaxa för lite träning idag! Kändes hur lyxigt som helst att bara vara två och valla. På en timme hann vi massor! Eva körde med sin Knut och han är verkligen häftig. Med fåren en mycket behärskad och sansad kille, med agilityhindren riktigt explosiv och het. Perfekt ju!

Flaxa gick riktigt bra idag! Först sprang hon och skulle upp till huvudena och stoppa hela tiden och det hade säkert massor med mig att göra, jag har så svårt att placera mig rätt. Men jag blev duktigare och då började Flaxa också lugna ner sig. Hon gjorde väldigt mycket bra idag och det känns att vi är på rätt väg! Det var en skön och harmonisk känsla i hagen, duktig tjej man har!

080203_3.png

Efter vallningen var det hem och käka scones med Åhza, Charlotte, Oskar och förstås Leoni! Jättegott och mysigt. Jag och Leoni hoppade i vår säng och låg på rygg i puffen och mös. Sötare och goare unge får man leta efter! Hundarna var rätt trista tyckte Leoni, men katterna... wooooow vad de var populära. Felix vart lite kär han också, han flirtade med Kif hela eftermiddagen... och Kif svarade med att stryka sig mot hans snygga, nytrimmade skägg.... varpå Felix ögon höll på att ploppa ur skallen: "Vad GÖR katten?"

Nu är man allt lite mör! Soffan, som är så snyyyyygggg nu, och lite zombiefilm... ;).


januari 22, 2008

Grundkurs vallning gång 1

080122_1.jpg
Charlie busar i snön

Yes, rubriken säger allt. Idag var det dags. Hur kul som helst - Flaxa visade jättefin attityd i fållan så idag fick vi pröva att köra ute i 25:an! Wow vad roligt. Tog ett tag för mig att förstå varför fåren sprang så, Flaxa var för nära! Så när jag hajade det och fick lugnat ner henne blev det andra puckar. Filmade, men tyvärr tog minneskortet slut och det är apsynd för på slutet gick hon så jättejättefint så man vill ju bara spricka av stolthet!!!

Vilken otroligt häftig känsla att få köra mer och mer skarpt. Det trodde jag inte när jag knatade in i fållan för första gången i oktober och Flaxa röjde som ett dampbarn på steroider... hon är otroligt kontrollerad nu och kan absolut dämpa farten ytterligare, men vilken skillnad!

Två filmer från idag hittar ni här!

Simon går ju också kursen, med Charlie. Det är lite oklart hur mycket Charlie varit med fåren men klart är i alla fall att han är tänd som sjutton! Han såg trevlig ut idag, och bättre ska det bli!

december 10, 2007

Bä bä bä...

Jag har anmält mig till en fortsättning på vallkursen vi går nu. Jag tänker ge vallningen lite mer tid. Vi har ju trots allt investerat mycket tid och energi redan så att ge upp nu verkar ju fånigt. Och kursen går redan nu på direkten efter nyår så det är fortfarande agilitylågsäsong. Ska bli ruggigt kul. Har inte jag världens skönaste chef som utan betänketid säger ja till att låta mig gå hundkurs på dagtid med orden "Jag litar på dig"? Perfekt att jobba igen på kvällstid när det är mörkt och utnyttja de få ljusa timmarna till detta! Underbart.

Trodde inte jag skulle vilja lägga så har mycket tid på vallningen faktiskt, men det är riktigt kul. Och jag vill lära mig mer! Och jag tror inte Flaxa misstycker, hehe.

Ikväll ska jag iväg och simma med hela gänget. Tar pengar från veterinärkontot och köper ett 25-kort. Det är ju friskvård för hundarna! Får se hur mycket Boris ska simma. Men lite plaskande i lugn och ro gör honom bara gott. Och igår haltade han inget alls på kvällspromenaden. Lillen då.

december 04, 2007

Rätt ska vara rätt

Flaxa var så söt i vallningen i helgen. Vi tränade på att skicka på olika håll med höger och vänster. Och så visade jag med hela kroppen och kroppsspråket åt höger och sa vad jag trodde var höger, men hon skällde bara och rörde sig inte ur fläcken. Så säger Åhza: Men du säger ju vänster! Haha! Så då sa jag höger och hon pilade iväg direkt. Snacka om att hunden kan höger och vänster i alla fall! Nu ska bara jag lära mig, hehe.

december 01, 2007

Vallkurs gång 3

I dag var jag och Åhza på vallkursen igen.
Efter första omgången i fållan kände jag mig faktiskt nedslagen! Flaxa fortsatte tugga får och ha en otrevlig attityd mot mig och mina kommandon. Hon betedde sig som en tjurig tonåring.

Pratade med Eva om detta och frågade vad hon tyckte om att ge Flaxa lite skrämselhicka i form av långpisk eller den här "flärpen" (ett typ mjukt plaströr som man slår mot sin fot för att framkalla ett lite läskigt ljud) som Eva har. Hon tyckte vi kunde försöka det. Så när det var vår tur igen, tog jag med mig den här flärpen in. Och innan vi skulle köra igång, sa jag "NU SKÄRPER DU TILL DIG" med jättearg röst, och så bangade jag den där flärpen två gånger mot mitt ben.

Sedan körde vi igång. SATAN I GATAN vilken skillnad på hund!!!! Från att ha betett sig som en galen fårätare fick jag plötsligt en koncentrerad och trevlig vallhund där inne i fållan! Hon balanserade skitbra och var en gång på väg att bli lite närgången - då flärpade jag och röt. Jävlar vilken skillnad! Hon fick köra massor när hon hade denna trevliga attityd och vi kommunicerade riktigt fint där inne. Istället för att jag med panik i magen skulle vara rädd att hon skulle fara in och äta ull varje gång jag satte igång henne, och få se mina stanna-kommando ignoreras så till den milda grad att jag nästan blev grinfärdig.
Wow.
Det enda som fattades var lite jävla pondus från mig och lite respekt från frökens sida.
Jag var helt hög efter andra rundan! Vilken skillnad.

Jag börjar förstå nu, även om jag anat innan, att det inte går att jämföra vallningen med någon annan hundträning. Det är så starka intressen som konkurrerar och det är så mycket som ska vägas in i vad som händer. Hunden har koll på fåren och slits hela tiden mellan att agera på deras rörelser och reagera på mina kommandon. Fåren måste skyddas mot hunden så att ignorera fel från hunden går inte speciellt bra. Och så har vi fåren som har en egen vilja. De här baggarna vi vallar på är sjukt coola. De säger tack och hej när hundarna röjer för mycket - stormar sonika grinden eller hoppar över staketet och drar! Haha!

Hur som var det askul idag, framförallt för att jag äntligen fick känna på den rätta sidan av min duktiga tjej - att hon vallat förut det syns. Hon är sjukt duktig. Ser redan fram emot nästa tillfälle!

Dock... så satte jag ord på mina känslor gällande vallningen när jag och Åhza gick och diskuterade det hela. Det är speciell slags träning - den här underbara spontana glädjen man har när man kör agility eller lydnad eller till och med spår uteblir liksom. Arbetssättet är mer dominerande, trycka ner, hålla bak, dämpa eftersom instinkten på fåren är så stark. När jag går ifrån vallningspasset har jag inte den här euforiska känslan av att vi jobbat ihop som ett team som jag har på agilityn. Men det är klart det kommer när man kan börja köra mer . Men det är mycket bråk och stök. Och det är lite jobbigt. Jag är glad att jag tar den här kursen nu, när Flaxa är en kaxig dam som man kan säga till att "Va fan skärp dig nu!" och så vill hon göra bättre, och inte för ett år sedan. Då var hon en mycket spakare lady.

Ja ni.... inget löp i sikte, så i morgon klockan 10 går Skodan från Väsby till Kungsängen och sedan till Rättvik. En nätt resa på 26 mil x 2. Ja, jag är dum i huvudet.

november 25, 2007

Tuttat på skolan och käkat ull

071125_2.jpg

Min högstadieskola (ett par hundra meter från mammas och pappas hus) står i lågor, kolla filmen här. Galet!

I morse var mor och far här för en god omelettfrukost och när vi var mätta och glada stack jag och Simon till Lunda livs, där Åhza hämtade oss och så åkte vi, klimatsmarta som vi är, i Åhzas bil alla tre till vallningen.
Det var andra tillfället på kursen och nu släppte vi in dem i fållan. Hade en aning om att Flaxa skulle röja och hej och hå då. Det kändes nog värre än det var men hon käkade en del ull om man uttrycker sig så...

071125.jpg


Jag vart lite förstörd, då jag tyckte hon betedde sig DÅLIGT... men Eva, kursledare och fårägare, tyckte inte alls det var så farligt och hyste gott hopp om Flaxa - tyckte till och med hon var duktig... Så det var ju skönt det. Men det kändes galet okontrollerbart där ett tag... det blev inte så mycket tid inne i fållan så vi fick ingen andra chans. Resten av tiden jobbade vi med att gå rakt på fåren och stanna på kommando för att sedan fortsätta framåt.

Flaxa blev rätt döv emellanåt men var duktig på det här tyckte jag. Hon har otrolig fokus på djuren och ramlar sällan i lydnadsfällan (hundar som tränat mycket lydnad och agility och annat vill gärna söka ögonkontakt med matte/husse i vallningen också, vilket inte är önskvärt) och vänder sig om för att kolla på mig. Jag kör "fram" när hon ska gå på - smacka går inte då vi använder det i vardagen som "snäva in"... fick till ett par riktigt härliga gånger där, men det där behöver vi öva massor på. Märkte stor skillnad på när jag sa stanna o direkt belönade med ett fram, då blev hon ivrigare på att lägga sig. Men som sagt, myyyycket träning... ujuj....

Glädjande besked från domarkonferensen är att FCI nu avråder domarna från att använda nya kombinationen! Äntligen! Som jag hatar den sedan Ila kraschade tidigt i våras och sedan inte ville springa och lägga i högsta växel på länge efter det - det var ju otäckt att ha bra fart. Hennes tilltro till agilityn fick en ordentlig törn där. Glad att hon inte skadade sig värre än hon gjorde. Men blir fortfarande ledsen när jag tänker på att hon litade på mig och körde full fralla för att ställas inför en omöjlig uppgift - TVÅ meter mellan hindren är ingenting för en stor smallhund!

oktober 27, 2007

Vallkurs vovvetitt och valpgos

071027.jpg

Då så var man hemma från kursgång 1 på förberedande vallkurs! Jag och Flaxa var klimatsmarta och tog tåget till Rosersberg där Åhza plockade upp oss. Nice. Nyttigt för fröken att komma ut i samhället och åka lite tåg och grejer. Allt var väääldigt spännande. Vi apporterade Metro och City på pendeln.

Kursen var väldigt bra tycker jag. Skönt att köra allt på en superbasic nivå. Typ "Vad är ett får", nej inte riktigt men ungefär. Vi körde mycket lydnad idag. In och ut i fårhagen, hur vill man att hunden ska bete sig etc. Sicksack mellan varandra, inkallningar etc. Jag är mycket nöjd med min och Flaxas verktygslåda - den är superanvändbar: gå "fot" på båda sidor, gå nära, ligg, kom hit etc. Att det är något vi jobbat med i vardagen är ett stort plus i fårhagen förstås, vi har ju ändå ett grundläggande språk med varandra som ska kunna gå att ta med sig in i fårhagen också även om det är helt andra cylindrar där inne...

Vi var en kort stund vid fåren och då tränade vi på ligg, kom hit, tack det räcker/nu är vi klara och jag hann även köra lite framåt mot fåren. Jag har ju inget smackande på Flaxa (det betyder "rör dig hitåt" för oss) utan kör pss pss som om man lockar på en katt. Det är framåt för henne. Det kan man variera mycket i styrka också, det är bra.

Det känns så sjukt jäkla bra det här! En riktigt grundläggande nivå, det är nog vad jag behöver. Att Flaxa är tänd på fåren är ju inget nytt :P men nu är även jag det. Genom att börja från början hoppas jag slippa gå in i fuck-det-här-är-för-svårt-väggen.
Snacka om att man har en vallhund, ni skulle se eyandet på den här lilla damen... hon var i sitt esse!

Jag ställde stora krav på Flaxa idag och accepterade inga kompromisser med vardagslydnaden. Ligg är ligg. Stanna är stanna. Nära är nära. Oj vad bra hon beter sig när jag är tydlig, lugn och konsekvent. Hon blir lydig och är sansad och harmonisk men ändå är det full fart när vi sätter igång. Jag ansträngde mig järnet för att hålla mig tyst som en mus idag så att hon själv skulle få anstränga sig lite för att höra vad jag ville. När sedan fåren kommer in i bilden så behövs en liten intensitetshöjning från min sida, och om jag då redan gått ut hårt finns inte mycket att trycka på. Det fungerade väldigt bra!

Efter vallningen blev det en tur till stan för att kolla på en hund till min arbetskamrat. Jag blev TOKKÄR och han också. Oj oj, hade jag inte haft så många vovvar redan... det här var kärlek vid första ögonkastet. Härligt, får se hur det blir nu!

.... och sedan till Annelie och gosa valp!!!!!!!! Å my! Hon fick hem sin rottisvalp igår. Precis hur gullig och go som helst. Pantera som hon heter smakade lite på min näsa och var sååå gosig så...

oktober 22, 2007

Förberedande vallkurs

På lördag börjar jag och Flaxa på kurs hos Eva!

Målet med den förberedande vallningskursen är
- att ge föraren kunskap för att starta upp vallningsträningen
- att hunden ska uppnå den lydnad som krävs för att påbörja vallningsträningen
- att hunden ska vara tänd på fåren

Det ska bli roligt. Även om jag inte toksatsar på vallningen är det alltid kul att få grundkunskaperna. Och nu är det ju så få agilitytävlingar att man kan lägga tiden på annat ett tag... Förhoppningsvis får Åhza plats med sin nya förmåga Alex också!

mars 03, 2007

Foton från landet (Storvreta)


Det blev en tur till fåren i alla fall! Johanna hängde på för att kika så vi åkte lite tidigare och gick en promenad. Vi brast ut ungefär femton gånger var att "Så HÄÄÄR vill jag bo..." :-D

Wehooo!

Fina tjejen!


Gruppfoto!


Nedsågade trän kan vara fina...


Dessie får gå lite lös... svisch!


I fårhagen, eller fållan till och med.


Flaxa var SÅ duktig idag med tanke på att det var vårt tredje vallningstillfälle! Lättare nu när hon kan stanna och ligg etc. Hon är väldigt lyhörd och väldigt tänd!


Här går vi rakt mot fåren och tränar på att lägga sig ner lugnt och fortsätta på kommando utan att slita blicken från fåren. Gick ganska bra :) "Var är fåren?" funkar fint ;)

oktober 26, 2006

Vallning och shopping

I dag har vi varit och vallat lite grand igen. Eftersom Flaxa lärt sig "ligg" sedan sist tränade jag mycket på att lägga henne. Det gick bra! Och som du skrev Lottie, när det är får i närheten gör det visst inte nåt att det är vått ute och regnar ;) :-D.
Efteråt åkte vi till en djuraffär och till ÖB. I djuraffären var vovvarna med men när jag var på ÖB låg de och slappade i buren. De trivs så bra där allihop och det funkar utmärkt med mellanväggen. Nu kan Flaxa stöka och böka utan att kliva på puslingarna.Väntar på sin tur.


Fokus.


Haha kolla alla bc:s som ligger o stirrar på fåren... Sex stycken! Flaxa är längst till höger.


Efter vallningen tog jag en långis med alla hundarna. Snacka om att det är laaaaandet! Så jäkla härligt. Hundarna kutade runt o mådde gott.


Mattee!


Nu är vi i djurbutiken! Flaxa provar ett sele hon ska ha på dagis.


Köpte ett par suveräna vattenskålar som skruvas fast i burgallret och som inte skallrar något.


Så här ser det ut.


Så här har vi det på vår burhalva! Ila ligger och gosar!


Selet, ett fint halsband till Flaxa, tre lunchboxar (snart ska ju alla tre börja heltid på dagis!) och två tjursnoppar!


"JAHA! Och var är vippan du lovat oss i ett halvår nu?"
Tyler spelar sårad.... men blir snart glad igen ;).