Hundprataren

Boris har en egen soffa och hundarna på dagis är där för hans skull!

En vän till mig hade en djurkommunikatör hemma hos sig en kväll för att se om hennes hund hade något att berätta. Det hade hon. Saker och detaljer man aldrig skulle kunna gissa sig till.
Jag blev nyfiken. Kanske är det inte bara humbug? Jag ringde Bengt, som killen heter, och vi bestämde en tid. Besöket ägde rum 6 juni 2002.

Och innan du tar på dig den där skeptiska minen… ja just du ja 😉 så kan jag tala om att han inte ville ha ett öre betalt för samtalet. 🙂

Hela dagen pirrade det i magen och jag var nervös och förväntansfull. Vi åkte hem till killens hus i Kungsängen, satte oss i hans garage. Där fanns en stor vattenskål, två stolar och vatten till oss samt sedvanligt garagebråte.

boris

Boris gick runt ganska mycket och undrade vad som stod på, gnydde lite och ville väl att det skulle hända något.
Bengt och jag satt tysta en lång stund, säkert 20-25 minuter. (kändes det som i alla fall!!!!)
Jag skriver vad Bengt skrev och sade till mig och under varje ”påstående” kommenterar jag. Den första delen består av sådant Boris spontant förmedlade till Bengt. Senare kommer mina frågor. Bengt skrev ner allt p åett papper och sa inte något till mig förrän Boris inte hade något mer att spontant förmedla.

kong

1. ”Duktig på att fånga frisbee. Roligare än bollar. Knuffar en stor boll med nosen. Jag skäller och jagar den.”

Min kommentar: Vi var båda konfunderade över det där med frisbeen för med någon sådan har vi aldrig lekt. Bengt sade att det som gjorde att han trodde att det var en frisbee var att den flög inte lika fort som en boll genom luften.
När jag hade tänkt ganska länge kom jag på att Boris kanske menar kongen med snöre som vi har när vi tränar. Ibland slänger jag den men ofta leker jag med den i snöret så att den svävar genom luften. Boris älskar den verkligen !!! Han är tokig i den och den slår ut alla andra leksaker.
När det gäller den stora bollen så kan det vara bollen som han och Häxan lekte med strax innan vi kom hem till Bengt. Den var lite för stor för Boris så han fick med nöd och näppe in den i munnen.

2. ”Fiskar. Akvarium. Sitter och tittar på dem. Även fisk i vatten (ser akvarium), Är med när några fiskar (husse). Matte tittar på eller leker med mig.”

Min kommentar: Oj det här vet jag inte alls vad han menar. Vi är sällan vid vatten överhuvudtaget och fiskar gör vi aldrig. Akvarium tittar han aldrig på heller, någon gång har vi kikat på ett akvarium på centralstationen men det var länge sedan.

grilla

3. ”Roligt att äta ute (picknick). Annan mat ute, inne mycket hård mat.

Min kommentar: För ett par dagar sedan hade vi picknick ute på gården då vi grillade pinnbröd och annat gott. Boris fick smaka och älskade verkligen pinnbrödet!

4. ”Ser en katt genom fönstret. Skäller på den. Vill gärna leka med den. Är inte arg.”

Min kommentar: Stämmer jättebra. Vi har en katt på gården som Boris ofta skäller på, både genom fönstret och när vi ser den ute. Träffar vi katter är han mycket nyfiken på dem. Han är aldrig dum eller elak.

daizy

5. ”En kompis som ser ut som jag. Tik? Inte hemma hos mig. Vi hälsar på. Trappa / stentrappa upp till dörren. Mattes mamma / tant. Vi jagar varandra mycket. Turas om. Skäller och hoppar. Drar båda i ett snöre/leksak och morrar. Jättekul, för vi leker att vi är jättefarliga. Min bästa kompis.”

Min kommentar: Tant!!! *skratt*, det är nog Marina det. Jag tror att Boris menar Daizy. De leker ofta genom att jaga varandra och skäller på varandra om vartannat. De brukar inte ha dragkamp om leksak däremot.

6. ”Ett litet barn brukar klappa mig. Tycker om henne. Inte mattes barn men någon som bor där jag bor. I närheten.”

Min kommentar: Jag vet precis vem Boris menar. I vår länga bor två små tjejer som Boris bara ÄLSKAR! De kommer alltid fram och klappar och busar med Boris och ibland ringer de på och Boris brukar få busa med deras vantar på vintern. Ser vi dem på långt håll blir han tokig av glädje!

fonster

7. ”Tittar gärna och ofta ut genom fönstret. Mycket spännande ute.”

Min kommentar: Stämmer helt! Boris ligger ofta, ofta på nackstödet på en av sofforna och tittar ut. Han älskar verkligen att titta ut och han ligger där även när vi är borta och han är ensam.

8. ”Jag har en egen soffa. Den är skön att vila i. Ibland finns matte där”

Min kommentar: *SKRATT* ”En egen soffa!” Ja så ser det säkert ut i Boris ögon! Vi sitter mycket sällan i den (en två-sits) och den är precis vid fönstret så han ligger där och kikar ut.

9. ”Badar i badrummet. Tittar ned i badkaret. Spännande med vattnet och det vita. Tittar på när matte badar och duschar.”

Min kommentar: Stämmer! När vi badar och häller i bubblor tycker Boris det är jätteroligt att stå med tassarna p å kanten och titta på. Det var precis så som Bengt sade att Boris förmedlade att han gjorde. Han brukar leka med badankorna också, och han tycker det är roligt med badskummet.

bara

10. ”Jag brukar få bära viktiga saker. Inte bara pinnar. Tidning/post?”

Min kommentar: WOW!!!!!! Jag menar hallå, vem skulle gissa att en liten dvärgpudel gillar att bära på saker? Okej om det varit en labrador men… wow, grymt imponerad. För er som inte vet hämtar Boris posten åt oss när den kommer och även tidningen ibland. När vi har varit och handlat får han bära hem något och han älskar verkligen det. Då styr han kosan rakt hemåt och ser mycket, mycket koncentrerad ut.

11. ”Roligt att krypa under täcket och titta ut.”

Min kommentar: Boris gillar att ligga under täcket upp vid mig, med ansiktet utanför. Överhuvudtaget gillar han att ligga med resten av flocken i sängen, gärna under täcket.

12. Lite ont på nosen. Krockade med något, såg mig inte för. Mår jättebra.”

Min kommentar: Han hade lite ont i nosen nyss men inte nu, nu mådde han jättebra, förklarade Bengt närmare sedan. Vet ej vad det kan vara men han gick emot något i garaget precis när vi gick in. Såg ej om han stötte i nosen.

13. ”Står på bord (matbord). Blir fixad i pälsen. Det kliar jätteskönt.”

Min kommentar: Japps, jag har Boris på matbordet i brist på trimbord. Ibland borstar jag honom bara med kardan, det tycker han är okej. Ibland klipper jag honom och det brukar han tycka illa om. Därför blev jag förvånad över att han inte förmedlade några otrevliga känslor angående att stå på bordet, utan bara trevliga.

14. ”Tycker om att visa hur fin jag är. Kan gå fint som man måste göra. Det är jag bra på.”

Min kommentar: Vi pratade lite till om detta och Bengt menade att Boris visade att han går på ett sätt som han inte gör i vanliga fall. Min tolkning är att han menar lydnadsträningen där han går fot. Det tycker han är jätteskoj.
Det stämmer bra att han gillar att visa upp sig. Har man folk hemma och han ska visa vad han kan så stortrivs han…. 🙂

Bengt berättar att han får intrycket att Boris är ”kungen” i vardagen. Att han har ett mycket gott självförtroende och att han gillar när det händer saker.
Det stämmer ruskigt bra.
Om jag hade träffat en hund som betedde sig som Boris gjorde i garaget (gnydde o s v) och jag inte kände hunden innan, skulle jag aldrig ”gissa” att han är en hund med gott självförtroende (som Bengt påpekade flera ggr). Jag hade nog trott att det var en ganska mammig och försynt hund.
Men Bengt sa flera gånger att ”Det här är en hund som känner sig som en kung, han har mycket gott självförtroende och jag tror inte att han har problem med något egentligen?”
Det stämmer så grymt bra! Boris ÄR verkligen ”kungen”. Han har självförtroende och självkänsla som skulle räcka till en knippe pudlar! Han är mig veterligen inte rädd för någonting. Han är stentuff och på mentalbeskrivningen fick han omdömet ”Som en rottis”.

Sedan var det dags för mig att fråga om saker jag undrade över.

När du är ensam hemma hur känner du då?
”Otrevligt precis när matte och husse går. Sedan är jag kungen och har hela lägenheten för mig själv. Tittar ut genom fönstret”.

Vad tycker du om dagis?
”Det är flera hundar där bara för min skull som jag ska leka med”

Vad tycker du om att bada o simma utomhus?
”Kallare än badkaret. Nyfiken men lite läskigt.”

Är det något du vill göra mer av?
Här skickar Boris en bild av att han hoppar genom en ring. Bengt förstår inte riktigt och föreslår att det är cirkuskonster han menar. Men jag förstår såklart- däcket, agility! Vad annars? Han är tokig i agilityn!

När blir du ledsen?
”När matte och husse går och jag får stanna.”

När vi skojbråkar, husse och jag vad känner du? (vi slår på varandra på skoj)
”Det är okej, så gör jag också när jag busar. Det är roligt”

Vad tycker du om att åka buss och tåg?
”Okej men känner mig liten ibland när det är mycket folk. Rädd att bli trampad på”
Vi åker väldigt mycket pendeltåg, t-bana och buss och Boris är alltid cool men ibland när det är rusningstid inne på t-centralen märker jag att han blir lite dämpad och går försiktigt, lite osäker. I fortsättningen ska jag bära Boris när det är som värst trängsel. Det har faktiskt hänt att han har blivit trampad på och det är ju onödigt. 🙂

Ja vad säger man? Jag är fascinerad. Det var inga vaga ”Jag gillar att gå i skogen och mat”-klyschor utan verkligen specifika detaljer som inte är speciellt generella. Hur många dvärgpudlar hämtar posten och gillar att gå fot?
Jag känner mig botad från min skeptism. Visst finns det människor som är oseriösa och som lurar andra på pengar, men det finns det i alla branscher. Varför skulle den här vara skonad?

Bengt är inte färdiglärd ännu och kan inte urskilja lika mycket detaljer med mera som hans lärare Gabriella Raastad.

Tack Bengt för en kanonrolig grej!